Hubatý generál McChrystal v Afghánistánu skončil, nahradí ho Petraeus

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes odvolal vrchního velitele zahraničních sil v Afghánistánu Stanleyho McChrystala. Generálovi zlomily vaz sarkastické a kritické výroky o vysokých politických představitelích USA v článku pro časopis Rolling Stone. Ve funkci ho nahradí generál David Petraeus.

Soukromá schůzka 55letého McChrystala s Obamou v Oválné pracovně Bílého domu trvala 30 minut. Generál již předtím své výroky označil za chybu, omluvil se a oznámil, že je připraven podat demisi. Po schůzce s McChrystalem americký prezident absolvoval pravidelnou měsíční poradu s národním bezpečnostním týmem o situaci v Afghánistánu a Pákistánu. Odvolaný generál se jí již nezúčastnil.

Obama: Generál porušil vojenské zásady chování

Obama na brífinku před Bílým domem uvedl, že „přijal generálovu rezignaci“. Vysvětlil, že McChrystal nekončí ve funkci kvůli rozdílným názorům na vedení konfliktu, ani kvůli tomu, že by jej urazil, ale kvůli tomu, že porušil vojenské zásady chování. „Chování projevené v nedávno zveřejněném článku nesplňuje standardy, jimiž by se měl řídit velící generál. Podkopává civilní kontrolu armády, jež je zakotvena v jádru našeho demokratického systému,“ řekl prezident.

Obama dodal, že McChrystala nahradí tvůrce úspěšné americké bojové strategie v Iráku a současný velitel amerických sil na Blízkém východě a ve střední Asii David Petraeus. Ten nyní bude muset odstoupit ze své současné funkce a jako nového velitele v Afghánistánu ho bude muset potvrdit americký Senát. Šéf Bílého domu senátory vyzval, aby tak učinili rychle. Zároveň uvedl, že spory v jeho administrativě ohledně Afghánistánu musí skončit.

Otázkou je, do jaké míry se nyní změní americký postup v Afghánistánu. Taktika, o níž loni na podzim Obamu přesvědčil dnes odvolaný generál, totiž nenese ovoce. Spojené státy přitom nyní v zemi připravují zásadní ofenzivu v provincii Kandahár. Prezident dnes ale zdůraznil, že na postupu spojenců se po McChrystalově rezignaci nic nemění. „Jde o personální změnu, ne o změnu politiky,“ uvedl.

Úřad afghánského prezidenta Hamída Karzáího varoval, že odchod McChrystala poškodí boj proti islámským radikálům v Afghánistánu. Při rozhovoru s prezidentem Obamou označil Karzáí generála za dobrého partnera, který toho již v zemi mnoho dokázal a je schopen úspěšně pokračovat v tamní misi. Ke jmenování Petraeuse Karzáí řekl, že rozhodnutí respektuje. Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Anders Fogh Rasmussen potvrdil, že ve strategii, již McChrystal pomáhal uvádět v život, se bude pokračovat. Generálovi zároveň poděkoval za „obrovské úsilí“, jež věnoval velení spojeneckých sil v zemi.

McChrystal a jeho pobočníci v článku v časopise Rolling Stone posměšně hovořili například o viceprezidentovi Joeu Bidenovi, o velvyslanci v Kábulu Karlu Eikenberrym a o zvláštním vyslanci pro Afghánistán a Pákistán Richardu Holbrookovi. Nezmiňují se přímo o Obamovi, ale americká média připomínají, že prezident si s generálem od počátku nepadl do oka a že jejich vztah je již delší dobu napjatý.

Stanley McChrystal

Bývalý nejvyšší velitel amerických speciálních jednotek se do armády dal stejně jako všech pět jeho sourozenců. Říká se o něm, že denně uběhne přes deset kilometrů, jí jedenkrát za den a spí pouhé čtyři hodiny. Poprvé se vyznamenal v Iráku jako velitel speciálních jednotek. Právě jeho muži dopadli Saddáma Husajna a pomohli zabít i Abú Músá Zarkávího - velitele irácké al-Káidy. Ve stejné době se ale objevily první pochybnosti: na McChrystalovy podřízené padlo podezření, že mučili zajaté Iráčany.

Klíčový moment McChrystalovy kariéry přišel v červnu 2009. Převzal velení nad hroutící se frontou v Afghánistánu. Okamžitě se ukázalo, že nemá nadání pro diplomacii. Návrhy viceprezidenta Bidena odmítal jako nesmysly, bez konzultace s prezidentem vyhlašoval do světa požadavky na zvýšení počtu vojáků. Obama si ho tehdy poprvé pozval na kobereček.

Washington nezažil podobnou veřejnou rozepři mezi hlavním velitelem válečných operací a prezidentem od roku 1951, kdy prezident Harry Truman odvolal generála MacArthura kvůli sporům ohledně strategie v korejské válce. Velitel spojeneckých sil v korejské válce totiž otevřeně Trumana kritizoval a prosazoval dokonce jaderný úder proti Číně. Druhým odvolaným byl McChrystalův předchůdce David McKiernan.

David Petraeus

Sedmapadesátiletý dosavadní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve střední Asii. Od února 2007 do září 2008 byl vrchním velitelem koaličních sil v Iráku. Jeho strategie výrazně přispěla k poklesu násilí a zklidnění celkové situace v zemi. V minulosti se spekulovalo o jeho možné kandidatuře na prezidenta USA, Petraeus to ale popřel. V armádě slouží od roku 1974. Jako velitel se účastnil mimo jiné vojenských misí v Bosně, na Haiti a v Iráku.