Ve Švédsku proběhla honosná svatba

Stockholm - Švédská korunní princezna Victoria se dnes ve Stockholmu provdala za svého dlouholetého přítele, trenéra fitness Daniela Westlinga. Své ano si snoubenci řekli odpoledne před oltářem stockholmské katedrály. Na významnou událost švédské královské rodiny se do Stockholmu sjelo více než tisíc pozvaných hostů, představitelé všech evropských královských a šlechtických rodin, mezi nimi například monacký princ Albert nebo britský princ Edward.

Pár jel ulicemi v otevřeném kočáře. Jejich cestu do chrámu sledovalo v ulicích švédské metropole čtvrt milionů diváků, na bezpečnost dohlíželo více než pět tisíc vojáků a na dva tisíce policistů.

Victoria se s Danielem seznámila ve fitness centru

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Dvaatřicetiletá následnice švédského trůnu se s budoucím princem švédským seznámila před devíti lety v jeho fitnesscentru ve Stockholmu. Svatbě podle švédských médií dlouho bránil odpor krále vůči občanskému původu snoubence. Teprve když čas prověřil vytrvalost vztahu, král sňatek povolil. Trenér fitnesscentra se tak změnil na Prince a vévodu Västergötlandu.

„Dosud nikdy jsme neviděli korunní princeznu tak šťastnou jako nyní,“ prohlásil na radnici švédský premiér Fredrik Reinfeldt. „Tebe si vybrala za svého prince,“ řekl snoubenci Westlingovi, přičemž použil obvyklé švédské tykání.

Ve stejný den v roce 1976 se brali i Victoriini rodiče

Dnešní datum svatby princezny Victorie nebylo zvoleno náhodně, právě před čtyřiatřiceti lety se ve stejný den na stejném místě brali Victoriini rodiče - král Carl XVI. Gustaf a v německém Heidelbergu narozená královna Silvia.

Tajnosti okolo svatební róby nebo seznamu hostů vyburcovaly zvědavost médií i veřejnosti. Všemu předcházely roční přípravy, které vytížily kapacitu dvora, ministerstev i podniků. Třeba tradiční porcelánka Gustavsberg chrlí speciální svatební sérii už celé měsíce.

Princezna Victorie sklidila za svou elegantní krémovou róbu s pětimetrovou vlečkou velkou pochvalu. Doplnila ji historickým diadémem z počátku 19. století a také závojem, který měla ve stejný den před čtyřiatřiceti lety na sobě její matka, královna Silvia.

Svatební euforie ale není pro každého. Tisíce Stockholmanů se rozhodly z města zmizet. Monarchii podporuje jen 46 procent Švédů, každý čtvrtý by ji nejradši vyměnil za republiku.

Agentury se rozhodly svatbu bojkotovat

Tiskové agentury AFP, AP a Reuters dopoledne oznámily, že nehodlají informovat o švédské královské svatbě. K bojkotu je vedla údajně nezvyklá omezení, která zavedla veřejnoprávní švédská televize SVT. Tři světové tiskové agentury dočasně rozhodly, že ze svatby švédské princezny Victorie a jejího snoubence Daniela Westlinga nebudou poskytovat zpravodajství ve formě textu, fotografií ani videozáznamů.

Vydáno pod