Nizozemsko poslalo za mříže pět somálských pirátů - poprvé v Evropě

Rotterdam - Soud v nizozemském Rotterdamu dnes na pět let poslal za mříže pět somálských pirátů. Obžaloba požadovala pro obviněné sedmileté vězení, soud ale přihlédl k těžkým životním podmínkám, kterým obyvatelé Somálska čelí. Odsouzená pětice byla usvědčena z útoku na nákladní loď v Adenském zálivu v lednu 2009. Nikdo při něm nebyl zraněn ani zabit. Jde o první případ, kdy evropský soud poslal námořní lupiče ze Somálska za mříže.

Ozbrojence ve věku 25 až 45 let zadržela dánská fregata loni 2. ledna, když se ve vodách Adenského zálivu pokusili unést nákladní loď plující pod vlajkou Nizozemských Antil. Podle vyjádření soudu je téměř zázrak, že při ozbrojeném útoku nebyl nikdo zraněn. Proces byl veden na základě zákona ze 17. století proti námořnímu loupení a útočníkům hrozilo až 12 let vězení. Žalobci požadovali trest sedmi let vězení, obhajoba ale poukazovala na těžké životní podmínky, které muže údajně dohnaly k pirátství.

Výrok nizozemského soudce:

„Soud shledává podezřelého vinným z pirátství. To je zločin. Odsuzuje se k trestu pěti let. Čas ve vězení se už začal odpočítávat ode dne zatčení odsouzeného 2. ledna 2009.“

Evropský soud poprvé potrestal somálské piráty (zdroj: ČT24)

Dnešní rozhodnutí nizozemského soudu je prvním případem za několik stovek let, kdy evropská justice odsoudila provinilce za zločin pirátství. Dopadení piráti byli dosud souzeni převážně v afrických státech, několik se jich zodpovídá před soudem v USA, kde by se měl v říjnu konat soud se Somálcem podezřelým z pirátství ve Spojených státech. Tomu hrozí až 34 let vězení. Německo se zase chystá soudit desítku podezřelých, kteří byli letos zadrženi v Adenském zálivu.

Statistiky uvádějí, že za první tři měsíce letošního roku došlo po celém světě k 67 pirátským útokům. Ve srovnání s rokem 2009 je to pokles o víc než 30 procent.

  • Nizozemský soudce vynáší rozsudek nad somálskými piráty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1740/173925.jpg
  • Zadržení somálští piráti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1740/173926.jpg