Izrael schválil komisi pro vyšetření květnového zásahu, EU žádá zmírnění blokády Gazy

Jeruzalém - Izraelská vláda schválila komisi, která bude vyšetřovat květnový tragický zásah vojáků proti flotile s humanitární pomocí pro Gazu. Komisi povede bývalý soudce izraelského nejvyššího soudu Jacob Turkel a na vyšetřování budou dohlížet zahraniční pozorovatelé. O pokračující izraelské blokádě pásma Gazy jednají také ministři zahraničí Evropské unie v Lucemburku. EU chce, aby Izrael povolil dovoz většiny zboží do zablokovaného pásma Gazy. Vyslanec pro Blízký východ Tony Blair věří, že blokáda se uvolní.

Izraelská vláda zřejmě také začne modifikovat podmínky blokády Gazy bez ohledu na šetření této komise. Už nyní začala vyjednávat s některými zeměmi o způsobu, jak zabránit přísunu zbraní na toto území ovládané islámským radikálním Hamasem. Izrael by pak uvolnil pravidla pro dodávky zboží pro civilisty.

Pro komisi hlasovala izraelská vláda jednomyslně

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pro ustavení „nezávislé“ komise hlasovala jednomyslně. Členy komise jsou tři Izraelci a pozorovateli dva cizinci. Politování nad tím, že komise neodpovídá návrhu Rady bezpečnosti OSN, dnes v Paříži po jednání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym vyslovil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Zdůraznil také, že Izrael „musí zrušit blokádu, kterou vnutil palestinskému lidu“.

Turecko jako spoluorganizátor flotily s ustavením komise v Izraeli rovněž nesouhlasí a stále žádá prošetření zásahu pod patronací OSN. Ankara prohlásila, že nemá v izraelskou komisi důvěru. Při zásahu zemřelo devět tureckých aktivistů.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu:

„Jakékoli šetření provedené jednostranně Izraelem pro nás nemá žádnou hodnotu.“

Komise nemá právo vyslýchat vojáky ani důstojníky, kteří se na akci podíleli. Vypovídat před ní může jedině náčelník generálního štábu armády Gabi Aškenazi. Členové budou mít k dispozici svědectví, která vojáci poskytli vojenskému vyšetřovateli.

Komisaři nemají posuzovat oprávněnost blokády pásma Gazy, ale to, zda armádní zásah z 31. května nebyl v rozporu s mezinárodním právem. Mají se zabývat také činy účastníků flotily, kteří nepřistoupili na návrh Izraele dopravit zboží do izraelského nebo egyptského přístavu, odkud Izrael garantoval převoz do pásma. Velitelé lodí pak ignorovali výzvu izraelského námořnictva nepokračovat v plavbě do vod pod izraelskou blokádou. Aktivisté útočili na první vojáky vysazené na paluby plavidel, další vojáci pak dostali příkaz k palbě a devět z aktivistů zabili. Všechny lodě s téměř 700 účastníky plavby byly odtaženy do izraelského přístavu a aktivisté odtud byli deportováni. V Izraeli je armádní zásah hodnocen jako fiasko.

Izrael zastupují v komisi starci

Předsedou komise je 75letý bývalý člen nejvyššího soudu Jacob Turkel. Je expertem na občanské právo a podle znalců nemá zkušenosti s prací ve vyšetřovacích komisích. Členem nejvyššího soudu přestal být v roce 2005. Dvěma zbylým členům je 93 a 86 let. Prvním z nich je profesor mezinárodního práva Šabtaj Rosen, který byl zástupcem izraelského vyslance při OSN a velvyslancem v ženevském sídle OSN. Druhým je generálmajor ve výslužbě a bývalý ředitel izraelského technického ústavu Amos Horev.

Zahraničními pozorovateli v komisi budou 66letý Brit William David Trimble, který získal v roce 1998 Nobelovu cenu míru za svůj příspěvek k mírovému řešení konfliktu v Severním Irsku, a 59letý kanadský generál ve výslužbě Ken Watkin, který sloužil jako vojenský generální prokurátor. Pozorovatelé nemají právo hlasovat a zasahovat do závěrů, k nimž komise dojde. Jednání mohou být veřejná s výjimkou případů, kdy by se jednalo o bezpečnostně citlivých záležitostech.

EU požaduje zmírnění blokády Gazy

Ministři zahraničí Evropské unie dnes na setkání v Lucemburku vyzvali Izrael, aby povolil dovoz většiny zboží do zablokovaného palestinského pásma Gazy. Zákaz by se měl omezit jen na několik položek, které by se ocitly na zvláštním seznamu. Podle vyslance pro Blízký východ a bývalého britského premiéra Tonyho Blaira Izraelci v podstatě souhlasili s uvolněním blokády během příštích třech dní. Dál ale trvají na tom, že z Gazy zemi ohrožují palestinští teroristé. EU podle společného prohlášení ministrů zahraničí také požaduje „věrohodné a nezávislé“ vyšetření zásahu proti flotile pro Gazu.

Tony Blair, zvláštní vyslanec EU pro Blízký východ:

„Místo seznamu povoleného zboží, kdy smějí věci proudit dovnitř jen v případě, že jsou na něm uvedeny, přejdeme k seznamu zakázaných položek. Zboží tak projde, když na něm nebude.“

„Náš názor je shodný s tím, co jsme dnes přijali. Ta situace kolem Gazy byla neudržitelná. Ale ve všech momentech, které povedou k tomu, aby proud humanitární pomoci byl intenzivnější, je třeba brát v potaz i další aspekty tohoto problému. To znamená především bezpečnostní ve vztahu k Izraeli, ale i politické a ekonomické,“ řekl novinářům po skončení jednání český ministr zahraničí Jan Kohout.

Podle něj unie vyzvala Izrael i k otevření dalších hraničních přechodů v pásmu Gazy. Mělo by se tak stát prostřednictvím rozšíření mise EU, která v oblasti působí, či prostřednictvím vytvoření nové mise. „My jsme za Českou republiku vyjádřili připravenost se této mise účastnit a poskytnout další personál pro tuto operaci,“ doplnil Kohout.

Vydáno pod