Exit poll: Slovenské volby jako kopie českých - vítězí Fico, opozice má ale většinu

Bratislava – Ve slovenských parlamentních volbách zvítězila podle prvních odhadů agentury MVK strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica z 28 procenty, většinu v parlamentu ale podobně jako v České republice získaly strany pravého středu. Dosavadní opozice zřejmě bude mít v Národní radě i ústavní většinu 91 hlasů. Na druhém místě skončila největší opoziční strana Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), která získala 15,8 procenta hlasů. Do parlamentu se naopak podle odhadů po 20 letech nedostala Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, která získala 4,7 procenta hlasů. Slovenská vládní koalice v současné podobě proto zřejmě končí. Konečné výsledky budou známy v neděli, volební účast se odhaduje kolem 60 procent.

Do parlamentu se podle exit polls dostalo celkem sedm stran. Na dalších místech skončily podle odhadů s 12,4 procenta Svoboda a Solidarita (SaS) a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) s 9,9.procenta. Za nimi se umístily obě strany hájící zájmy slovenských Maďarů: Most-Híd s 8,2 procenta a Strana maďarské koalice (SMK) s 5,8 procenta. Poslední stranou, která by se dostala do parlamentu, je Slovenská národní strana (SNS) s 5,7 procenta.

Odhady agentury Focus jsou mírně odlišné, nicméně i ty potvrzují, že dosud vládní strana LS-HZDS nepřekročí pětiprocentní hranici a do parlamentu se nedostane. I podle Focusu zvítězil Směr-SD (29,7 procenta), druhá je SDKU-DS (18,1) a třetí SaS (11,6). Na dalších místech následují KDH (9,1), Most-Híd (6,7), SMK (6,3) a SNS (6,1). Zisk LS-HZDS odhaduje Focus na 4,3 procenta.

Očekává se, že prezident Ivan Gašparovič pověří nejprve sestavením vlády vítěznou stranu a teprve se ukáže, zda se Směru podaří přesvědčit některou s dosavadních opozičních či mimoparlamentní stran, aby s ním šla do koalice.

Mečiar po dvaceti letech zřejmě končí

Odhady výsledků hlasování v zemi pod Tatrami potvrdilo předvolební prognózy. Ty také předpovídaly že Mečiarovo LS-HZDS se do parlamentu nedostane. Bývalý premiér si nicméně neúspěch nepřipouští a počká si na konečné výsledky. Překvapením je malý zisk nacionalistů ze SNS; předseda strany Ján Slota vyjádřil velké zklamání.

Ján Slota k odhadu volebních výsledků:

„Je to k pláči. Jaký národ, taková vláda.“

Velká radost naopak zavládla ve volebních štábech SaS a SDKU-DS. SaS už hovoří o nadcházející pravicové „politice rozpočtové odpovědnosti“ podle českého vzoru. Volební lídr SDKU-DS Iveta Radičová poděkovala voličům a vyjádřila spokojenost, nicméně si počká si na oficiální výsledky. Smutný vítěz voleb Robert Fico oznámil, že je připraven jít do koalice i opozice a vyjádří se, až budou k dispozici konečné výsledky voleb.

Blýskání nad Tatrou protáhlo volby téměř o hodinu

Volební místnosti na Slovensku se uzavřely téměř o hodinu později, než v plánovaných 22:00. Rozhodla o tom Ústřední volební komise kvůli hlášeným výpadkům proudu v osmi obcích, k němuž došlo v důsledku bouřek. Zdržely se i tak i první odhady volebních výsledků. Politici SDKU-DS a Sas už ale odhady agentur MVK a Focus znali krátce po 22:00 a ve volebních štábech plni optimismu čekali na jeich oficiální oznámení.

O důvěru zhruba 4,3 milionu voličů se ucházelo na 2300 kandidátů z 18 politických stran a hnutí. Poprvé mělo možnost zúčastnit se parlamentních voleb 315 tisíc mladých voličů, kteří mohli odevzdat hlas v jedné z 5929 volebních místností.

Volební kampaň na Slovensku s největší pravděpodobností ovlivnily nejen ekonomické problémy a rozsáhlé povodně, ale i poslední aféry kolem premiéra Roberta Fica. Naopak tak zvaná maďarská karta při dnešním rozhodování voličů zřejmě nehrála takovou roli, jakou měla při prezidentských volbách nebo při volbách do Evropského parlamentu.

Vydáno pod