Nahrávku usvědčující Fica označil premiér za podvod

Bratislava - Dva dny před parlamentními volbami na Slovensku se objevila zvuková nahrávka, podle níž premiér Robert Fico zajišťoval nelegální financování své strany Směr-SD. Nahrávku zveřejnil na svých internetových stránkách deník Sme; Fico ji označil za podvrh, jehož cílem je poškodit stranu při sobotním hlasování, a oznámil podání několika trestních oznámení v dané věci. Opozice zase ohlásila podání trestních oznámení proti Směru. Nahrávka prý naznačuje, že utajení sponzoři straně mimo její oficiální účetnictví poskytli minimálně 75 milionů slovenských korun.

Nahrávka, kde je slyšet hlas podobný Ficovu, podle Sme patrně vznikla před volbami v roce 2002. Na sporné financování strany v tomto období upozornil nedávno zakládající člen Směru a bývalý poslanec Bohumil Hanzel. Ten tvrdil, že strana v minulosti nepřiznala účetně všechny příspěvky svých sponzorů. Místopředseda křesťanských demokratů (KDH) Daniel Lipšic existenci nahrávky potvrdil v parlamentu.

Hlas z nahrávky:

„Já mohu jen říct, že jsem zabezpečil, a to mohu říct, doufám, že to nikdo neposlouchá, zabezpečil jsem na tento rok 35 a na příští rok asi 40, plus tedy další věci. Oficiálně přijdou a budou normálně vykryté ve straně.“

„Kdybych nebyl v politice, tak si to s vámi vyřídím jinak. To, co děláte v deníku Sme, nemá obdobu,“ rozčílil se nad zveřejněním nahrávky Fico. „Telefonoval jsem generálnímu prokurátorovi. Podávám podnět ústřední volební komisi, podávám trestní oznámení na šéfredaktora deníku Sme, na jeho konkrétní jméno, protože nepochybuji o tom, že tam je úmysl,“ dodal Fico s tím, že jde o „špinavou, špinavou, špinavou kampaň“.

Z posledního průzkumu agentury Focus vyplývá, že Ficova strana Směr-SD zaznamenala krátce před volbami výrazný propad preferencí. Její popularita klesla z květnových 35,3 procenta na nynějších 29,5 procenta. Do parlamentu by se dostalo osm stran a současná koalice Směru, SNS a LS-HZDS by ztratila v zákonodárném sboru většinu.

Politické strany mohou podle politologa Michala Horského v posledním předvolebním týdnu získat nebo ztratit až deset procent z preferencí. „Nahrávka však obsahuje málo jednoznačných a konkrétních faktů, aby ovlivnila voliče,“ řekl Horský. Poznamenal, že zvukový záznam nebude mít i přes spojitost s nedávnými Hanzelovými tvrzeními zásadnější vliv na preference Směru.

Slovenský parlament mimořádně zasedá kvůli povodním

Slovenský parlament dnes mimořádně zasedá kvůli finanční pomoci obcím zasaženým povodněmi a jejich obyvatelům. Velká voda z minulého týdne postihla asi 18 tisíc lidí a téměř tisícovku obcí a způsobila škody za miliony eur. Premiér Fico chce peníze na odstraňování následků povodní vzít z podpory politických stran a hnutí. Jen dva dny před volbami proto navrhuje novelu zákona.