„Ať vypadnou z Palestiny.“ Novinářka odchází z Bílého domu kvůli slovům o Izraeli

Washington - Devětaosmdesátiletá novinářská legenda Helen Thomasová, nejdéle sloužící zpravodajka v Bílém domě, po téměř 50 letech opouští sídlo amerických prezidentů. Veteránka, která v Bílém domě zažila deset prezidentů a na tiskových konferencích tu tradičně sedávala v první řadě, doplatila na svá slova o Izraeli z konce května. Před dvěma týdny na zahradní slavnosti v Bílém domě označila Izraelce za okupanty. „Řekněte jim, ať sakra vypadnou z Palestiny. Nezapomínejte na to, že tito lidé (Palestinci) čelí okupaci a je to jejich země. (Židé) by se měli vrátit domů, do Polska, do Německa, do Ameriky a jinam,“ odpověděla Thomasová na otázku, zda by se nějak chtěla vyjádřit k Izraeli.

Později se za své prohlášení omluvila. Nahrávka s novinářčinými výroky se ale dostala na internet a vyvolala značné pobouření. Mluvčí amerického prezidenta Baracka Obamy Robert Gibbs dnes v Bílém domě před novináři Thomasovou kritizoval.

Poznámky pronesené v Bílém domě 27. května na oslavě židovského odkazu označil Gibbs za urážlivé a trestuhodné. „Samozřejmě, že jak předpokládám, neodrážejí názor většiny lidí tady, a rozhodně ne administrativy,“ uvedl mluvčí.

Rozhovor s amerikanistou Jakubem Lepšem (zdroj: ČT24)

Od novinářky se distancovala i asociace zpravodajů z Bílého domu. Krátce před její rezignací uvedla, že zvažuje, že Thomasovou připraví o čestné místo v první řadě na tiskových konferencích v Bílém domě.

Thomasová se za své vyjádření omluvila a vyjádřila nad ním politování. „(Mé výroky) neodrážejí mou upřímnou víru, že mír zavládne na Blízkém východě jen tehdy, když všechny strany pochopí potřebu vzájemného respektu a tolerance. Snad ten den přijde brzy,“ napsala na svém webu. Rozruch, který se ve Spojených státech kolem jejích slov strhl, tím ale neuklidnila.

Bývalý mluvčí prezidenta George Bushe Ari Fleischer například uvedl, že by Thomasová měla opustit společnost Hearst Newspapers, pro niž v posledních letech pracovala jako sloupkařka. „Měla by přijít o práci. Jako Žida a někoho, kdo s ní pracoval a měl ji rád, mne to pobuřuje,“ uvedl Fleischer.

Helen Thomasová

se stala zpravodajkou z Bílého domu v listopadu 1961 za prezidenta Johna F. Kennedyho. Pracovala pro agenturu UPI, ve které strávila 57 let. Postupně v Bílém domě získala výsadní postavení. Svého zaměstnavatele opustila v roce 2000, kdy agenturu koupil korejský reverend Sun Myung Moon. Poté až do současnosti pracovala pro Hearstův mediální koncern.

Vydáno pod