Do slovenské předvolební kampaně se zapojil i kníže Svatopluk

Bratislava - Před Bratislavským hradem v neděli večer slavnostně odhalili jezdeckou sochu knížete Svatopluka, významného panovníka středověké Velkomoravské říše, která zahrnovala mimo jiné území dnešního Česka, Slovenska a Maďarska. Bronzová socha i s podstavcem měří 7,8 metru a o 60 centimetrů převyšuje například sousoší se svatým Václavem na pražském Václavském náměstí. Odborníci ale zpochybňují uměleckou i historickou hodnotu památníku.

Během slavnostního obřadu přinesli zástupci slovenských krajů do podstavce, na němž je nápis Svatopluk - král starých Slováků, zeminu ze svých oblastí, kameny z Kriváně a Gerlachu i časti zdiva z rodných domů slovenských velikánů.

Robert Fico:

„Přiveďte sem své děti, vnuky a vnučky a ukažte jim, že se náš hrad mohutností i dějinami, které se v něm odehrávaly, vyrovná Wawelu i Hradčanům, a přineste k památníku krále Svatopluka kytici květů.“

Vedle několika stovek lidí včetně řady státních činitelů se ceremonie zúčastnili i slovenský prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico. Ten také ve svém projevu připomněl, že Svatopluk „tu byl dávno před svatým Štěpánem a svatým Václavem“, tedy patrony Uherska a Čech. To prý neznamená, že se tím Slováci cítí nadřazení, ale je dokladem toho, že v oblasti jsou dlouho přítomní. A hodlají tak „mezi Tatrami a Dunajem a mezi Moravou a Tisou“ být i v budoucnu.

Odborníci kritizují sochu i jejího autora

Část slovenských historiků umístění sochy v přepočtu za sedm milionů korun na hradě kritizovala s tím, že není podložené, že by tato významná postava českých a slovenských dějin v Bratislavě skutečně kdy sídlila. Podle některých politologů navíc jde o další snahu vlády se zviditelnit těsně před volbami 12. června.

Archeoložka Tatiana Štefanovičová:

Že byl Svatopluk panovník, to víme z písemných pramenů, ale nevyskytuje se tam název král a všude se uvádí, že to byl panovník Moravanů, nikoliv starých Slováků.

Některé nelibé reakce vyvolalo i umělecké ztvárnění panovníka sochařem Jánem Kulichem, který byl hodně aktivní už za komunistického režimu. Jezdec na vzpínajícím se koni je například příliš malý pro tak mohutný podstavec, na němž stojí, řekl deníku Pravda bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko. Podle sochaře Martina Piačeka Kulich ovlivňoval slovenské umění během celé normalizace. Jeho sochu Piaček označil za „národně-bolševického panáka“.

Svatopluk v druhé polovině 9. století ze svého nitranského knížectví ovládl Velkomoravskou říši, která kromě Čech, Moravy, Slezska a Slovenska zahrnovala i Lužické Srbsko na jihovýchodě dnešního Německa, jižní Polsko, západní část Ukrajiny a celé Maďarsko. V té době v oblasti vedli svou misi slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj.

  • Slavnostní odhalení sochy knížete Svatopluka v Bratislavě autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170917.jpg
  • Na Bratislavském hradě byla 6. června večer slavnostně odhalena jezdecká socha knížete Svatopluka, významného představitele Velkomoravské říše. autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170916.jpg
  • Slovenští politici symbolicky třímají Svatoplukovy pruty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1712/171102.jpg
Vydáno pod