Stalin nebo Bandera? Kdo je pro Ukrajince větší osobnost?

Kyjev - Sovětský diktátor Josif Stalin bude v příštích ukrajinských učebnicích dějepisu hodnocen nejen jako původce smrti mnoha nevinných lidí, ale zároveň jako vůdce země a vrchní velitel vítězné Rudé armády. Stepan Bandera bude popsán jako masový vrah pošpiněný kolaborací s nacismem. Podle dnešního listu Kommersant to v Kyjevě prohlásil ukrajinský ministr školství Dmytro Tabačnyk. Důvod je jednoduchý - osobnosti Stalina a Bandery se v poslední době na Ukrajině staly symbolem rozdělení země v názorech na minulost.

Zatímco národně orientovaný západ země považuje Stalina za zločince a Banderu za zakladatele moderní Ukrajiny, proruský východ vyzdvihuje válečné zásluhy Stalina a odsuzuje spolupráci Bandery s nacistickým wehrmachtem. 

Rozpory v hodnocení dějin se dostaly až do nejvyšších pater ukrajinské politiky. Výsledkem bylo, že minulý prozápadně orientovaný prezident Viktor Juščenko přiznal Banderovi titul národního hrdiny a vydal zákon, který důsledky Stalinovy vlády na Ukrajině označuje za genocidu. Jeho stanoviska se nyní snaží revidovat nová vláda jmenovaná proruským prezidentem Viktorem Janukovyčem. 

Dmytro Tabačnyk pro list Kommersant

„Stalinovi není možné stavět pomníky, protože je bezprostředním viníkem smrti mnoha nevinných lidí. Stejně tak ale nemůžeme popírat roli Stalina jako vrchního velitele vítězné armády a vůdce země, která nesla hlavní tíhu druhé světové války,“ řekl podle listu Kommersant Tabačnyk. Bandera podle něj pro dějiny zůstane nacionalistou a organizátorem masových vražd, jehož ruce jsou na věčné časy pošpiněné kolaborací s nacisty.


Podle informací ukrajinského tisku navrhla ukrajinská vláda vytvořit společně s ruskými historiky komisi pro posouzení „složitých etap“ společných dějin. Právě Tabačnyk v minulosti navrhoval vytvořit i společnou rusko-ukrajinskou učebnici dějepisu, ale kyjevská vláda jeho návrh odmítla. Ruský politolog Sergej Markov v květnu v ukrajinském tisku upozornil, že hodnocení dějin není jen vnitřní záležitostí Ukrajiny. „Nedovolíme, aby s použitím dějepisných učebnic podněcovali nenávist mladé generace proti Rusku,“ řekl Markov na adresu ukrajinských prozápadních politiků.