Slovinci jsou pro urovnání hraničního sporu s Chorvatskem

Lublaň - Slovinští voliči se v referendu vyslovili pro mezinárodní řešení vleklého územního sporu s Chorvatskem. Pro předání sporu mezinárodnímu rozhodčímu soudu se vyslovilo 51,48 procenta voličů, proti bylo 48,52 procenta. Výsledek hlasování zvyšuje šance Chorvatska přistoupit v roce 2012 k Evropské unii. Právo zúčastnit se dnešního hlasování mělo 1,7 milionu Slovinců. Volební účast se pohybovala kolem 40 procent. Hraniční svár se týká rozdělení Piranského zálivu po rozpadu bývalé Jugoslávie. Chorvatsko dosud žádalo jeho polovinu. Slovinsko by tak ale přišlo o přístup do mezinárodních vod. Parlamenty obou států schválily předání sporu mezinárodnímu rozhodčímu soudu.

Parlamenty obou zemí už mají ve způsobu, jak řešit vleklý spor, jasno. Slovinsko chce ale stvrdit tuto dohodu schválením v referendu. Slovinci proto dnes rozhodují o tom, zda k rozhodčímu soudu jít, či nikoliv.

V kampani před referendem se slovinská vláda levého středu rozcházela s konzervativní opozicí ohledně toho, zda rozhodnutí mezinárodní arbitráže zajistí Slovinsku požadovaný přístup k mezinárodním vodám. Zatímco vláda tvrdí, že dohoda přinese Slovinsku „spojení“ s otevřeným mořem, opozice se domnívá, že řešení v nejlepším případě skončí v podobě koridoru v chorvatských vodách.

„Jde o historické rozhodnutí,“ komentoval výsledek referenda ve slovinské televizi premiér Borut Pahor. Slovinský prezident Danilo Türk v poselství národu označil výsledek referenda za „přesvědčivý a legitimní“ a dodal, že země učinila významný krok na cestě k urovnání sporu se svým jižním sousedem. Slovenská opozice, která s myšlenkou referenda přišla, komentovala výsledky zdrženlivě. „Výsledek ukazuje, že Slovinsko je rozdělené právě v těch názorech, v nichž by rozděleno být nemělo,“ prohlásil šéf opozice, bývalý slovinský premiér Janez Janša.

Slovinsko je jedinou zemí bývalé Jugoslávie, která se připojila k Evropské unii. Chorvatsko v přístupu ke společenství teprve doufá. Věří, že by k němu mohlo dojít v roce 2012. Pokud se však sporná otázka přístupu k moři nevyřeší, Slovinsko vstup svého souseda do EU nejspíš zablokuje. Žádné další státy bývalé Jugoslávie o připojení k unii zatím neusilují.