Íránská vláda je nejdemokratičtější na světě, míní Ahmadínežád

Teherán – Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si poněkud sporným výrokem opět vysloužil zájem a údiv médií. Prohlásil totiž, že jeho režim je nejdemokratičtější na světě. Řekl to na shromáždění u mauzolea vůdce islámské revoluce ajatolláha Rúholláha Chomejního, který zemřel přesně před jedenadvaceti lety. Íránský režim je přitom kritizován pro potlačování lidských práv, pronásledování opozice a potírání svobody médií.

„Íránská vláda je nejdemokratičtější na světě, což jsme mohli vidět loni. Naše volby byly stoprocentně svobodné, porazili jsme rekord demokracie. Volby organizuje lid, který se jich pak účastní a jemuž patří jejich výsledek,“ řekl Ahmadínežád. A tento lid podle něj smete každého, kdo se odchýlí od Chomejního. „Imám učil, že obrana tohoto režimu je náš nejvyšší úkol. Je mi líto, že musím říci, že ti, kdo kazí pověst islámské republiky, se nemohou k imámovi hlásit,“ prohlásil prezident.

U mauzolea, které je na hřbitově Behešte zahra v jižní části Teheránu, se sešly desítky tisíc lidí. Když se dostavil i bývalý předseda parlamentu a jeden z Ahmadínežádových soupeřů ve volbách Mahdí Karrúbí, dav ho křikem přinutil místo opustit. Karrúbí íránské vedení obvinil z toho, že si přivlastnilo Chomejního odkaz. Problémy měl u mauzolea také Chomejního vnuk Hasan. Dav přerušoval jeho projev křikem a voláním. Chomejní několikrát žádal, aby ho lidé nechali řeč dokončit, ale marně. Musel z podia odejít předčasně.

Mahmúd Ahmadínežád:

„60 let krutostí sionistů už stačilo a jakýkoli další útok bude znamenat pro sionistický režim jistou smrt.“

Ahmadínežád se v projevu také zmínil o sporu o svůj jaderný program, za nějž Íránu hrozí další sankce. Prezident prohlásil, že si Írán bude svá práva bránit. Ve své řeči nemohl opomenout také tradičně výhružky Izraeli. K zásahu proti flotile pro Gazu řekl, že 60 let „krutostí sionistů už stačilo a jakýkoli další útok bude znamenat pro sionistický režim jistou smrt“.

Krvavé potlačení loňských protestů

V polovině minulého roku propukly v Íránu demonstrace proti oficiálně vyhlášenému výsledku prezidentských voleb. Velká část Íránců totiž byla a stále je přesvědčena, že Mahmúd Ahmadínežád se íránským prezidentem stal díky podvodu. Íránský režim se rozhodl, že nepokoje tvrdě potlačí. Během demonstrací bylo zabito několik desítek protestujících. Stovky jich skončily ve vězení. Íránský režim se pokusil zveřejnění informací o těchto událostech zabránit a zahájil bezprecedentní represe proti novinářům.

Symbolem protestů se stala smrt mladé dívky Nedy. Tragédii natočil neznámý člověk na svůj mobilní telefon, díky internetu pak tyto záběry obletěly svět. Íránská vláda se proto snaží blokovat servery jako YouTube nebo Facebook a jiné sociální sítě na internetu.