Schwarzenegger kvůli ekologické katastrofě nechce těžit ropu

Los Angeles - Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger změnil názor a stáhl podporu plánu na nový průzkum a těžbu ropy u kalifornských břehů. K obratu ho přiměla katastrofa v Mexickém zálivu. Novou těžbu v Pacifiku začal guvernér prosazovat loni, aby získal 100 milionů dolarů na zacelení obrovského rozpočtového schodku. Kalifornie zažila únik ropy z mořského vrtu před 41 lety, od té doby tam byla těžba ropy zakázaná.

„Když zapnete televizi a vidíte takovou katastrofu, říkáte si: 'Proč bychom měli podstupovat takové riziko?'“ zamyslel se Schwarzenegger. Ekologická katastrofa po potopení ropné plošiny tak zcela přehodnotila guvernérův žebříček, ještě nedávno přitom rozšíření těžby u západního pobřeží USA prosazoval.

Proti Schwarzeneggerově obratu se ale ozvaly kritické hlasy, hlavně z řad republikánů. Strach z ropné těžby vyvolal únik ropy z vybuchlé plošiny, ze které denně proudí do Mexického zálivu 800 tisíc litrů ropy. Záchranářům se nedaří únik kontrolovat, úplné zastavení proudění ropy do moře by mohlo trvat i několik týdnů.

Reportáže Michala Kubala a Davida Borka (zdroj: ČT24)

Ropnou skvrnu mají zastavit speciální bariéry

U amerického pobřeží v Mexickém zálivu se dnes ztišil vítr a opadly vlny, což záchranářům pomohlo obnovit záchranné akce zaměřené na odstranění obrovské ropné skvrny. Její rozsah se oproti minulému týdnu podle satelitních snímků zmenšil, pouze ale díky tomu, že se část ropy dostala pod hladinu. Ropa nadále ohrožuje pobřeží Floridy a Alabamy. Vojáci Národní gardy tu vztyčují speciální zábrany, které mají vyzkoušet novou technologii. Bariéry jsou naplněny speciální chemikálií a ropa by po kontaktu s ní měla ztuhnout. Pokud se technologie osvědčí, objeví se i na dalších ohrožených místech.

Přírodní rezervace Dauphin Island je jedním z největších hnízdišť vzácných pelikánů. Právě tento ostrov bývá první zastávkou stěhovavých ptáků na jejich cestě ze zimovišť v Jižní Americe. Katastrofa přichází podle ekologů v nejhorší možnou dobu: vzniká tu nový život a rozhoduje se o další populaci mnoha ohrožených druhů. Ropná skvrna znamená vážnou hrozbu pro mnoho z nich. Směr větrů v několika dalších dnech rozhodne, jestli ropa zasáhne zdejší pláže, mokřiny u New Orleans nebo třeba bažiny na Floridě.

BP čeká žaloba, škody se zatím odhadují na 14 miliard dolarů

Stejně jako ekologické škody budou silné i dopady čistě ekonomické. Hlavní pozornost se soustřeďuje na těžařskou firmu BP, která vrt provozovala. Čeká ji soudní žaloba a zřejmě astronomická pokuta. Minulou středu byly podány dvě žaloby pro zanedbání bezpečnostních opatření a ve čtvrtek firmu zažalovali rybáři z delty Mississippi. Americké právo zavádí v podobných případech velice přísné pokuty - takzvané punitive damages; pokuta v takovém případě může být daleko vyšší než reálná škoda. Jeden takový případ už historie zažila - havárii tankeru Exxon Valdez na Aljašce v roce 1989. Skutečné škody byly vyčísleny na 287 milionů dolarů, k tomu ale soud vyměřil pokutu pět miliard dolarů.

Nejnovější odhad vyčísluje škody na 14 miliard dolarů. Páteční tisková zpráva BP uvádí, že jen záchranné práce a oprava vrtu ji stojí šest milionů dolarů denně a že tato suma může ještě narůstat s tím, jak se rozsah prací zvyšuje. Od firmy se už začali odvracet investoři, havárie může mít vliv i na ceny ropy.