1. máj ve světě: Řecká policie rozháněla protestanty slzným plynem

Atény – V Aténách i dalších řeckých městech dnes tisíce Řeků protestovaly proti chystaným úsporným opatřením, které mají Řecku pomoci vybřednout z vážné finanční krize. Střety demonstrujících s policií jsou hlášeny z Atén i Soluně. Policie použila slzný plyn, aby dav rozehnala. Vláda má další úspory národu oznámit v neděli.

Ulicemi Atén procházelo na 20 000 lidí. Směřovali k ministerstvu financí, silně střeženému úřadu Evropské komise a velvyslanectvím několika zemí včetně Spojených států.

Zatímco policisté před ministerstvem financí slzným plynem rozháněli jeden dav, jiná skupina zapálila dodávku státní televize. Skupina mladých lidí zase házela kamení na pořádkovou jednotku.

Účastník demonstrace:

„Ta opatření znamenají smrt. Jak budou lidé žít zítra, jak přežijí? To nechápu.“

V Soluni se sešlo asi 5 000 lidí, stejně jako v Aténách se dav dělil na dvě skupiny podle toho, zda přišel na výzvu komunistické odborové centrály nebo Všeobecné konfederace řeckých pracujících. Mezi soluňské demonstranty se vmísilo asi 250 osob vyzbrojených tyčemi a ty začaly rozbíjet bankovní automaty, výlohy obchodů s elektronikou a luxusní auta. Po policejním zásahu se situace uklidnila, ale policisté v centru města zůstali.

Vláda má v neděli v poledne oznámit další rozpočtové škrty pro příští dva roky. Řecko za to může letos získat od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a partnerů v eurozóně půjčku 45 miliard eur (1,1 bilionu korun).

1. máj byl demonstrací čas

V Německu se policie snažila zabránit opakování každoročních berlínských incidentů. V pohotovosti před pravicovými i levicovými extremisty bylo 7 000 policistů. Předehru očekávaným nepokojům obstaraly v noci na dnešek výtržnosti v severoněmeckém Hamburku, při nichž bylo zraněno 17 policistů a zatčeno nejméně devět demonstrantů. Asi 200 lidí tam zapalovalo hranice a házelo po policistech láhve a kameny.

Ve Francii byly průvody, které se konaly prakticky ve všech městech, podle prvních zpráv o něco méně početnější než v loňském roce, přesto se jich po celé zemi zúčastnilo asi 300 000 lidí. Odboráři zde kritizují politiku prezidenta Nicolase Sarkozyho, především pak probíhající důchodovou reformu.

Spíše karneval připomínal 1. máj rovněž v Madridu, kde lidé požadovali pracovní práva a garantované důchody. V davu odborářů byly k vidění vlajky republikánů i několik červených praporů se srpem a kladivem. V Tokiu protestovalo proti propouštění a za lepší sociální politiku vlády třicet tisíc odborářů.

V Moskvě kráčelo v čele průvodů na 5 000 komunistů nesoucích rudé vlajky a Stalinovy portréty. Většinu z 20 000 lidí však tvořili příznivci bývalého prezidenta a současného premiéra Vladimira Putina. Demonstrovali i Putinovi kritici, v čele s bývalým mistrem světa v šachu Garrim Kasparovem. Opozice kritizovala především úbytek svobody slova v letech 2000 až 2008, kdy byl Putin prezidentem.

Tradičnímu průvodu stovek tisíc lidí na náměstí Revoluce v Havaně předsedal kubánský vůdce Raúl Castro. Tématem letošních oslav byl boj proti vměšování USA a evropských států do záležitostí „ostrova svobody“.

  • Zásah policie proti protestantům v Aténách zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1617/161628.jpg
  • Prvomájová demonstrace v Moskvě zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1617/161699.jpg
  • Raúl Castro na prvomájové oslavě v Havaně zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1617/161700.jpg