Na izraelské letovisko Ejlat mířily rakety, ale nedoletěly tam

Jeruzalém – Dvě rakety byly dnes vypáleny pravděpodobně z Jordánska na izraelské rudomořské letovisko Ejlat. Ani jedna střela však svůj cíl nezasáhla, jedna dopadla ještě na jordánském území, druhá do moře. Nikdo nebyl zraněn. Izraelská armáda podle deníku Haarec prověřuje také možnost, že obě rakety vypálili palestinští radikálové ze Sinajského poloostrova. Jordánská vláda tvrdí, že byl zasažen chladicí sklad u jordánské Akaby.

Podle izraelského rozhlasu jedna raketa spadla na Akabu, což je město těsně sousedící s Ejlatem. Obě letoviska leží na břehu Akabského zálivu. Druhá z raket spadla do vod zálivu mezi obě města.

Izrael minulý týden důrazně varoval své občany, aby se vrátili z dovolené na Sinajském poloostrově, jelikož jim hrozí únos plánovaný islámskými radikály.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Ejlat býval v minulosti vzhledem ke své blízkosti arabským územím terčem atentátů. V roce 2007 tam sebevrah zabil tři osoby. Při raketovém útoku na Akabu a Ejlat v roce 2005 zemřel jeden člověk. Střely tehdy byly vypálené ze skladu v akabské průmyslové zóně a dopadly v Akabě na sklad a nemocnici a v Ejlatu, kde v té době kotvily americké vojenské lodi, do blízkosti letiště. O život přišel jeden jordánský voják a další byl zraněn.