Cenzura v South Parku: Prorok Mohamed zmizel

New York – Populární satirický kreslený seriál South Park autoři zcenzurovali. Stalo se tak poté, co málo známá skupina Revolution Muslim zveřejnila na svých stránkách hrozbu, že by mohli tvůrci dopadnout špatně. Ti totiž v jubilejním 200. dílu vyobrazili proroka Mohameda v kostýmu medvěda. V novém díle tento týden autoři scény s prorokem překryli nápisem cenzurováno, všechny Mohamedovy repliky pak přehlušilo pípaní.

Jubilejní díl rozhořčil muslimy. Minulý týden ve 200. epizodě vystoupila řada náboženských postav. Tvůrci pořadu Matt Stone a Trey Parker vyobrazili Ježíše, jak sleduje pornografii, Budhu zase, jak šňupe kokain. V pořadu se ale objevil i prorok Mohamed v medvědím kostýmu. 

South Park

Kreslený seriál Městečko South Park byl poprvé uveden v roce 1997. Seriál je charakteristický vulgárním a politicky nekorektním humorem. Seriál získal prestižní ocenění Emmy a dočkal se i filmového zpracování.

Rozhovor s Jakubem Nettlem (zdroj: ČT24)

To si ihned vyžádalo reakci z islámského světa. Po odvysílání seriálu se na internetových stránkách skupiny Revolution Muslim objevilo: „Musíme varovat Matta a Treye, že to, co dělají, je hloupé a že za odvysílání této epizody pravděpodobně skončí jako Theo Van Gogh.“ To byl nizozemský režisér, kterého v roce 2004 zabil náboženský fanatik kvůli tomu, že natočil film o těžkém údělu muslimek. 

„Toto není hrozba, ale varování před realitou, jaká by se jim mohla stát,“ dodává prohlášení. K tomu byla navíc připojena i zvuková nahrávka Anvára al-Avlakího, který je na americkém seznamu teroristů al-Káidy. Nahrávka je sice staršího data, vyzývá ale k zavraždění těch, kteří zneuctí proroka Mohameda. Autoři prohlášení zdůvodnili připojení nahrávky k výzvě tím, že chtěli připomenout, že islám ukládá jako trest za urážení proroka smrt. 

Na stránkách, které jsou ovšem nyní už mimo provoz, muslimové navíc zveřejnili informace, kde autoři seriálu South Park bydlí a kde pracují. Organizace dokonce poslala autorům dopisy s protestem, zvažuje také uspořádání demonstrace. 

Revolutionmuslim.com jsou stránky založené v New Yorku. Minulý rok se o ně zajímala CNN v souvislosti s radikálními prohlášeními, která propagovala svatou válku proti Západu. Tvůrci stránek ale trvají na tom, že nedělají nic nezákonného a že jen chtějí ochránit své náboženství. 

Prorok Mohamed v islámu

Mohamed, před svou smrtí v roce 632, vytvořil islám jako sociální a politickou sílu, která sjednotila většinu Arábie. Většina muslimů ho proto velmi uctívá. Jeho kritizování je v některých muslimských státech považováno za rouhání a trestá se smrtí. Mnoho muslimů věří, že islám zakazuje obrázky znázorňující lidi či zvířata, kvůli tomu se nezobrazuje ani prorok Mohamed. 

Vlnu protestů muslimů po celém světě vyvolalo v roce 2006 zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském deníku Jyllands-Posten. Jeden z obrázků vyobrazil proroka s turbanem ve tvaru bomby.

  • Prorok Mohamed v South Parku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1594/159351.jpg
  • Prorok Mohamed v South Parku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1594/159347.jpg
  • Karikatura proroka Mohameda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1347/134673.jpg