Poslanci v Belgii budou hlasovat o muslimském zahalování žen

Brusel – Belgie by už po dnešku mohla být první evropskou zemí, která zakáže veřejné nošení oděvu zakrývajícího obličej. Jedná se především o tzv. burky a nikáby, které jsou používány muslimskými ženami. O zákazu bude hlasovat parlament, který normu nejspíše přijme. Stejně jako v dalších zemích, které o podobných omezeních uvažují, se proto čekají hlasité protesty.

Ve výboru pro domácí záležitosti prošel návrh koncem března jednomyslně. Lze tedy předpokládat, že projde i celým zákonodárným sborem, neboť ve výboru jej jednoznačně podpořili zástupci všech stran.

Návrh zákona zakazuje v Belgii na veřejnosti nosit burku, což je závoj zcela zahalující obličej. Zákaz platí pro restaurace, autobusy, vlaky i letadla a týká se i nošení nikábů, které na rozdíl od burek nezahalují oči. Porušení zákazu může být trestáno pokutou, a dokonce až sedmidenním vězením. Cílem je podle zastánců normy chránit demokratické principy a důstojnost žen i zajišťovat bezpečnost.

Bernard Accoyer, předseda Národního shromáždění

„Plné zahalení je symbol zotročení ženy a popírá rovnost mezi mužem a ženou.“

Pokud parlament zákon schválí, stane se Belgie prvním státem Evropské unie, který burku zakazuje celostátně kdekoli na veřejnosti. Některé belgické radnice a oblastní zastupitelstva přitom už dřív přijaly vyhlášky, které takové oděvy s výjimkou karnevalů na veřejných místech zakazují.

V Belgii s více než deseti miliony obyvatel podle místních médií muslimská komunita čítá kolem 400 000 lidí. Nikáby či burky však nosí jen zlomek z nich.

Ve Francii zakázali náboženské symboly ve školách

Ve stejný čas bojuje za celostátní a úplný zákaz oděvů zcela zakrývajících hlavu i tělo také Francie. Podle prezidenta Sarkozyho je totiž takový oděv „újmou na důstojnosti žen“. Právě Francie už před lety zakázala nošení okázalých náboženských symbolů ve veřejných institucích, což si vysloužilo kritiku islámských zemí.

Vydáno pod