Eroglu zvolen prezidentem neuznávaného Severního Kypru

Nikósie - Turci na severu Kypru si zvolili nového prezidenta, stal se jím vyzyvatel dosavadní hlavy státu nacionalista Dervis Eroglu. Dostal těsně nad 50 procent hlasů. Eroglu ujistil, že bude pokračovat v rozhovorech o sjednocení rozděleného ostrova. Podle pozorovatelů ale vítězství politika, který prosazoval nezávislost severního Kypru, může postup sjednocování zbrzdit. Severokyperskou republiku uznává z celého světa jen Turecko.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan prohlásil v turecké televizi NTV, že se bude snažit najít řešení kyperské otázky do konce letošního roku. Erdogan v polovině května navštíví Řecko, kde byl naposledy před šesti lety. Rozdělený ostrov Kypr je hlavní překážkou k naplnění snah Ankary vstoupit do EU, poznamenala agentura Reuters.

Eroglu, který je vůči sjednocení s řeckokyperskou stranou skeptický a preferuje princip dvou států, získal v dnešním prvním kole nad 50 procent hlasů, 50,38. Druhé kolo tak není potřeba. Druhý skončil se 42,85 procenta hlasů stoupenec opětného sjednocení celého ostrova a dosavadní prezident Mehmet Ali Talat. Volební účast byla kolem 75 procent. Z 250 000 obyvatel kyperského severu má volební oprávnění 164 072 osob.

Studio ČT24 o volbách v Severním Kypru (zdroj: ČT24)

Severokyperská turecká republika byla jednostranně vyhlášena v roce 1983 na území okupovaném Tureckem od roku 1974. Ankara tehdy vyslala na Kypr armádní jednotky po pokusu o převrat, který provedli řeckokyperští nacionalisté s cílem připojit ostrov k Řecku.