I takový byl Lech Kaczyński…

Praha - Jako politik vzbuzoval obrovské emoce. Kladné i záporné, podle toho, jak měl každý blízko k jeho konzervativnímu vidění světa. I oponenti mu ale přiznávali, že je zásadový a neustupuje ze svého přesvědčení. Byl to politik tvrdé ruky. Vybudoval si image silného politika, který se netajil konzervativními názory a nekompromisně se snažil vymýtit zločin z polské společnosti. Tvrdě konzervativní postoje mu přinesly obrovskou popularitu, kterou využil v roce 2005 při kandidatuře na nejvyšší státní funkci. Svou popularitu využil beze zbytku a v roce 2005 se stal polským prezidentem. Politická kariéra, kterou by mu nikdo nehádal, měla letos v říjnu skončit pádem – politickým. Přišla ale letecká tragédie a s ní obrovský smutek.

Tusk: „Je to obrovská ztráta, potkala nás jedna z největších tragédii v historii našeho národa. Je to nejtragičtější událost v polské poválečné historii.“

Klaus: „Prezident Kaczyński byl velká osobnost, velký syn polského lidu, mimořádný prezident.“

Už jako kluka ho znala celá země. Dva, kteří ukradli měsíc, kde měl hlavní roli se svým jednovaječným dvojčetem Jaroslawem, viděli v televizi všichni Poláci mnohokrát.

Lech Kaczyński (zdroj: ČT24)

Na začátku nového tisíciletí bratři Kaczyńští založili konzervativní stranu Právo a spravedlnost. Tahounem dvojice byl vždy Jaroslaw - bratři však vždy postupovali v naprosté shodě. S přibývajícími lety Lech postupně vystupoval z bratrova stínu. Nikdy se mu to ale nepodařilo úplně. Jaroslaw na něj měl obrovský vliv, a to i v politice.

Lech stál u vzniku Solidarity a stal se jedním z nejbližších spolupracovníků Lecha Walesy. V roce 1991 působil jako poradce v kanceláři prezidenta Walesy, s ním se ale ještě ten rok rozhádal a jejich spolupráce skončila. Kaczyński se pak stal šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu a ve funkci působil tři roky. V roce 1995 poprvé kandidoval na prezidenta, předčasně však z klání odstoupil.

Bývalý polský prezident Lech Walesa:

„Dřív jsme skvěle spolupracovali. Pak se mezi námi objevily spory. Doufal jsem, že si to jednoho dne vyříkáme. Nedostali jsme k tomu ale šanci.“

Když v roce 1990 založil s bratrem Jaroslawem politickou stranu Dohoda středu (PC), byli obviněni ze štěpení Solidarity. V roce 2001 spoluzakládal stranu Právo a spravedlnost (PiS). Postupně víc a víc kritizoval Walesovo vládnutí, podle Kaczyńského Walesa zaprodal odkaz Solidarity.

Lech Kaczyński

„Jsem Polák, vlastenec a doufám, že budu i dobrým prezidentem.“

Tvrdě potíral korupci a klientelismus, ale také zakazoval pochody homosexuálů - rázným tažením proti korupci si vysloužil přezdívku šerif. Tvrdě konzervativní postoje mu přinesly obrovskou popularitu, kterou využil v roce 2005 při kandidatuře na nejvyšší státní funkci. Parlamentní volby tehdy vyhrála strana Právo a spravedlnost (PiS), kterou vedl jeho bratr Jaroslaw. Kaczyński tehdy porazil v souboji o post hlavy státu Donalda Tuska a svého bratra jmenoval předsedou vlády.

Lech rozhodně nebyl nadstranickým prezidentem. Úzce spolupracoval s bratrem Jaroslawem a jeho vládou. Lech s Jaroslawem tvrdě prosazovali polské zájmy. Kritiku si vysloužili jak doma, tak v zahraničí - ať už šlo o boj proti uvolnění potratové politiky nebo zdržování podpisu Lisabonské smlouvy. Lech navíc odmítal politiku sbližování Západu s Ruskem a mnohdy i nahlas vyjadřoval podporu pobaltským státům.

V roce 2008 po rusko-gruzínské válce přiletěl podpořit prezidenta Michaila Saakašviliho přímo do Tbilisi. Na této cestě se nepohodl s pilotem vládního speciálu. Chtěl po něm, aby letěl přímo do gruzínské metropole. Kapitán to odmítl jako bezpečnostní riziko a přistál v Ázerbájdžánu. I přes varování se prezidenti Polska a Gruzie vydali na hranici s Jižní Osetií, kde se jejich kolona dostala pod palbu. I takový byl Lech Kaczyński, který poslední velký rozhovor poskytl při návštěvě Prahy právě České televizi.

Lech chtěl letos prezidentské křeslo obhájit. Průzkumy mu věštily klesající oblibu veřejnosti. Když ale společně s dalšími zahynul při leteckém neštěstí, spontánně vyšly do ulic desetitisíce lidí. „Myslel, že se od něj lidé drží dál, že ho nemají moc rádi. Poláci ale ukázali, co pro ně znamenal a jak si ho vážili….,“ komentovala situaci blízká spolupracovnice bratrů Kaczyńských.

  • Dvojčata Lech a Jaroslaw Kaczyński jako filmové hvězdy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1565/156470.jpg
  • Bývalý polský prezident autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/565/56415.jpg
  • Vzpomínka na oběti smolenské tragédie u polského velvyslanectví v Praze autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1571/157024.jpg
  • Lech a Maria Kaczyńští autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1585/158421.jpg