Pod islandským ledovcem zlověstně doutná vulkán

Reykjavík - Asi 800 Islanďanů vyhnala z domovů erupce sopky ukryté v tamním ledovci Eyjafjallajökull. Jeho velká část teď může roztát - v oblasti proto hrozí záplavy. Kvůli dýmu nad jih ostrova nesmějí letadla. Zákaz ohrožuje i mezinárodní spoje s Evropou a Amerikou. Norské úřady kompletně uzavřely vzdušný prostor severně od města Bodö, erupce dosáhly deseti až dvacetinásobku intenzity předchozího výbuchu z konce března.

S dalším mohutným rozšířením zákazů letů lze počítat ve čtvrtek. Mělo by se to týkat velké části Švédska a Finska, severozápadních regionů Ruska a částí Velké Británie a Dánska. Na jihu Norska zřejmě nebudou smět létat letouny s proudovými motory. Islandské úřady nevyloučily, že budou pozastaveny i transatlantické lety vedoucí vzdušným prostorem Islandu.

„Nebezpečná je sopka hlavně tím, že je pod ledovcem. Erupce lávy může během okamžiku roztavit obrovské množství ledu a vytvořit tolik vody, že v okolí dojde k prudkým záplavám,“ řekl šéf islandské civilní ochrany Rögnvaldur Ólafsson. Podle něj právě velký mrak kouře ze sopky brání vědcům přelétávat nad místem erupce a sledovat, co se v jícnu skutečně děje.

Sopka zahrozila poprvé po dlouhé době 21. března. Tehdy bylo evakuováno přes 500 lidí, mohli se však poměrně brzy vrátit domů. Byla to první erupce sopky na Islandu od roku 2004 a v dané části sopečného ostrova to bylo poprvé od roku 1823, kdy lávu vyvrhovala stejná sopka.

Ledovec Eyjafjallajökull leží v poměrně odlehlé a řídce obydlené oblasti na jihu ostrova, asi 120 kilometrů od hlavního města Reykjavíku. Březnová erupce byla uvítána jako vynikající příležitost k oživení turistického průmyslu v této jinak méně navštěvované části ostrova. Island leží na atlantickém hřbetu uprostřed severní části oceánu. Je vulkanického původu a ze 140 zjištěných sopek na něm je asi 30 považováno stále za aktivní.

Erupce sopky v islandském ledovci Eyjafjallajökull
Zdroj: ČTK/AP