Zdravotnictví v Íránu: špičková léčba rakoviny, pro děti zdarma

Teherán - Írán se ve světových médiích zmiňuje obvykle o svém kontroverzním jaderném programu. Země je ovšem také významným centrem léčby rakoviny. Tamní vědci potvrzují, že dosahují výrazných úspěchů. Institut hematologie a onkologie v Teheránu je opravdu jedním z největších svého druhu. Ročně zde lékaři provedou stovky transplantací kmenových buněk. Náročný zákrok se tu stává téměř rutinním, přesto špičkově odvedeným výkonem. Významnou část financí do íránského zdravotnictví přitom přinášejí dary a nadace. Moderní centrum dětské onkologie Mahak tak může poskytovat veškerou péči zdarma.

„Podle toho, co uvádějí odborné články a výzkumy, zaznamenala Čína největší pokrok při léčení rakoviny. Írán je po Číně druhý nejlepší. Naše centrum k tomuto pokroku rozhodně přispělo. Provedli jsme asi 400 transplantací kmenových buněk. Když srovnáme počet zákroků s jinými zeměmi, patří toto centrum k největším na světě,“ říká Ardešír Ghavamzadéh, ředitel Institutu hematologie a onkologie.

„Původně jsem chtěl jet na léčení do Německa. Už jsem si kvůli tomu vyřizoval potřebné dokumenty. Když jsem ale viděl, jak dobře tady dělají svou práci, rozmyslel jsem si to. Bylo to tu lepší než v Německu,“ říká pacient s rakovinou pan Hossejní. Vedení nemocnice tvrdí, že kvalita péče a úspěšnost je natolik vysoká, že pacienti s rakovinou si vždy dobře rozmyslí, než zaplatí za léčbu v cizině.

Írán - úspěchy v léčbě rakoviny (zdroj: ČT24)

Írán: investice, nadace, charita

Írán masivně investoval do výzkumu rakoviny i vybavení. Významnou část peněz přinášejí nejrůznější nadace. Na charitativních teheránských trzích se například z výtěžku platí právě výzkum a léčba rakoviny. „Řada firem tady prodává své zboží a zisk jde na léčení pacientů s rakovinou,“ vysvětluje pracovnice dobročinné organizace Susan.

Íránští lékaři se odvolávají na oficiální statistiky, podle nichž je v Íránu za poslední desetiletí celkový počet případů rakoviny a nárůst, s jakým se objevuje, mnohem nižší než v Japonsku nebo USA. To je ale způsobeno také demografickou strukturou íránské populace. Zhruba třetina obyvatel Íránu jsou děti do čtrnácti let, naopak starších obyvatel nad pětašedesát tu žije pouze pět procent.

„Nikdy jsem se nesetkal s tak dobrou péčí“

Na péči o dětské pacienty se specializuje centrum Mahak. Nadace získává z darů 12 milionů dolarů ročně, díky čemuž vybudovala jedno z nejmodernějších dětských onkologických nemocnic na Blízkém východě. Centrum přijímá i nemocné ze zahraničí. „Přijeli jsme z Ázerbájdžánu a v nemocnici Mahak nás přijali výborně. Je mi dvacet šest a nikdy jsem se nesetkal s tak dobrou péčí. Chovají se tu k nám, jako bychom patřili do jejich rodiny,“ vypráví Júsef, strýc holčičky trpící rakovinou.

Mahak si zakládá na své nezávislosti: jako nezisková organizace není odkázán na vládní příspěvky. „Mahak se na poli dětské rakoviny věnuje třem oblastem. Jednak je to charita, pak léčení dětí s rakovinou ve specializované nemocnici a také provádíme výzkum. Veškeré peníze získáváme z darů a veřejných příspěvků,“ popisuje ředitel centra Arasb Ahmadiján.

Nadace Mahak se nestará jen o děti trpící rakovinou nebo leukémií. Po celou dobu léčení nabízí i ubytování příbuzným a rodičům. Klíčové pro řadu pacientů je to, že veškerá péče je zdarma.

Íránské zdravotnictví a mezinárodní politika

Úroveň íránského zdravotnictví a objem financí, které do sektoru přicházejí, jsou do značné míry závislé na momentální bezpečnostní situaci v zemi a na atmosféře mezinárodní politiky. Ta ale není Íránu nakloněna, především kvůli íránskému jadernému programu se hovoří o ekonomických sankcích, které by se mohly na velkorysých zdravotnických programech negativně podepsat.

Centrum Mahak
Zdroj: ČT24
Vydáno pod