Zemětřesení v Číně si vyžádalo již 617 obětí

Peking - Druhým dnem dnes v západočínské provincii Čching-chaj pokračují záchranné práce po středečním silném zemětřesení, které si vyžádalo již 617 mrtvých a přes 9 000 zraněných. Dalších 313 lidí je pohřešováno. Epicentrum zemětřesení leželo nedaleko hranice provincie Čching-chaj a Tibetu. V době tragédie se tam prý nenacházeli žádní cizinci. Zemětřesení mělo sílu kolem 7 stupňů Richterovy škály.

Podle agentury Nová Čína na místo už dorazili vojáci a záchranáři, kteří vyprošťují přeživší z trosek. „Je tam stále mnoho zraněných, které ošetřujeme v místních nemocnicích,“ citovala čínská agentura místní úřady. Nyní stavíme stany, dopravujeme na místo kyslíkové přístroje a chystáme se poskytnout pomoc zraněným,„ řekl Nové Číně šéf záchranářů. “Záchranné práce ale komplikují poničené přístupové cesty na letiště," dodal.

Většina domů v postižené oblasti je postavena z hlíny a dřeva, takže je otřesy smetly. „Všichni jsou na ulicích, stojí před svými domy a snaží se najít členy rodiny,“ popsala televizní stanice situaci na místě. Na místním letišti se podařilo přistát speciálu s humanitární pomocí. Dostat na místo těžkou vyprošťovací techniku ale bude velmi obtížné.

Nad obyvateli Ťie-ku se vznáší ještě další hrozba - v nedaleké přehradě se totiž po zemětřesení objevila trhlina a technici se snaží odpouštět vodu. Mnoho lidí proto radši uteklo do okolních hor.

„Čína je na tyto situace velice dobře připravena. Ať už jde o zemětřesení, tajfuny nebo záplavy, Číňané tyto záchranné akce zvládají velice dobře. Mají na to dostatek peněz i lidských sil,“ popsal asijský zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Tibetský dalajlama příbuzným obětí kondoloval. „Modlíme se za ty, kteří přišli o život v této tragédii, za jejich rodiny, za všechny, kdo byli postiženi,“ prohlásil duchovní vůdce ze svého exilu v indické Dharamsale. Papež Benedikt XVI. vyzval k „všeobecné solidaritě“. Připravenost pomoci vyslovil předseda komise Evropské unie José Manuel Barroso.

Otřesy, které vypukly v 07:49 místního času (01:49 SELČ), vycházely z hloubky deseti kilometrů. Po prvním zemětřesení oblast zasáhly ještě tři vlny následných otřesů, všechny silnější než pět stupňů Richterovy škály.

Oblast, kde k otřesům došlo, patří mezi seizmicky aktivní regiony Číny. V provincii S'-čchuan, která s Tibetem sousedí, došlo v roce 2008 ke katastrofálnímu zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály, které si vyžádalo na 90 000 obětí.