Írán podle USA hodlá dodávat zbraně Tálibánu

Washington - Podle americké rozvědky chystá Írán rozsáhlé dodávky zbraní pro Tálibán. Afghánské extremisty podporoval už v minulosti. Vztahy mezi Íránem a Spojenými státy se tak ještě více vyhrocují, a to jen pár dní před konferencí, na které chce Washington prosadit zpřísnění mezinárodních sankcí proti Teheránu.

Konflikt mezi Amerikou a Íránem je zase o něco blíž. Ještě před čtrnácti dny rozdával íránský prezident při návštěvě amerického spojence Hamída Karzáího úsměvy. Zároveň ale, podle americké rozvědky, Írán dodává zbraně Tálibánu, Karzáího nepříteli. Už v minulosti tálibánci z Íránu dostávali mimo jiné výbušniny pro sebevražedné atentátníky. Teď ale špion v řadách íránské armády tvrdí, že to hlavní teprve přijde. „Íránci se chystají přitvrdit. Do Afghánistánu míří rozsáhlé zásilky zbraní a munice,“ informoval podle CNN pracovník amerického ministerstva obrany.

Írán už podporuje třeba protiamerické povstalce v Iráku, nebo libanonský Hizballáh. S většinově sunnitskými Afghánci měl ale šíitský Írán obvykle napjaté vztahy. Teherán a tálibánský režim se dokonce ocitly na pokraji války. Teď si ale íránská vláda nemůže spojence vybírat. Statisíce amerických vojáků stojí na západní i východní hranici Íránu, v Afghánistánu a Iráku. Americká diplomacie zároveň systematicky připravuje Teherán o spojence, zejména o Rusko a Čínu.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

„Čína klade velký důraz na jadernou bezpečnost a nesouhlasí s šířením jaderných zbraní,“ uvádí mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Tato slova znamenají podle diplomatů zlom. Čína zatím Teherán vždy zachránila před zpřísněním sankcí kvůli jeho jadernému programu, teď ale Číňané obracejí. Až za devět dní začne konference o jaderných zbraních, bude mít Írán proti sobě silnou mezinárodní koalici. Válkou zmítaný Afghánistán proto znamená pro Teherán vítanou Achillovu patu americké velmoci.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24
Vydáno pod