Z čínské lodi unikl u útesů východní Austrálie do moře olej

Sydney - Ropná skvrna se objevila u severovýchodních břehů Austrálie, kde čínská nákladní loď uvízla na mělčině. Tamní úřady se obávají dalšího úniku pohonných hmot do moře. To by mohlo zasáhnout největší korálový ekosystém na světě Velký bariérový útes. Na místo byl vyslán letoun s chemikáliemi, které mají vodu vyčistit.

Nákladní loď Šen-neng v sobotu večer najela na mělčinu. Na její palubě je 65 000 tun uhlí, které veze z Queenslandu, a také 950 tun pohonných hmot. Je asi 70 kilometrů východně od ostrova Great Keppel.

Posádka letadla za ní na moři zpozorovala olejové skvrny, které zatím nejsou příliš velké. Loď zřejmě nebude schopna pokračovat v cestě bez záchranné operace. Její třiadvacetičlenná posádka se nyní snaží pomoci zjistit, jak moc je trup plavidla poškozen.

Ochránci přírody už několikrát protestovali proti tomu, že velké nákladní lodi mohou plout oblastí chráněných útesů bez specialisty v místní navigaci. Obávají se, že budou následovat větší incidenty, které mohou korály zničit. Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě. Je dlouhý přes 2 500 kilometrů a z větší části je chráněný.