Ruská televize dnes senzačně odvysílá Katyň - bolavou ránu vztahů s Polskem

Varšava - Ruská státní televize dnes v hlavním vysílacím čase uvede film Katyň polského režiséra Andrzeje Wajdy. Jde o mimořádnou událost, protože katyňský masakr, při němž Sověti v roce 1940 pozabíjeli na 22 tisíc polských důstojníků, je dodnes citlivým tématem mezi Varšavou a Moskvou. Televizní stanice Kultura po uvedení televizní premiéry filmu odvysílá diskusní pořad věnovaný katyňské tragédii. Vedle historiků a politiků se jí zúčastní i režisér Nikita Michalkov.

Film, který vypráví o osudu rodin Sověty zmasakrovaných důstojníků polské armády, natočil Wajda podle vlastních zkušeností. Jeho otec patřil mezi katyňské oběti. Snímek se v roce 2008 neúspěšně ucházel o Oscara.

Polsko si právě v těchto dnech připomíná 70. výročí masakru. Ve středu 7. dubna by se měli v Katyňském lese nedaleko západoruského Smolenska, kde byli polští důstojníci zabiti, sejít ruský premiér Vladimir Putin se svým polským protějškem Donaldem Tuskem. Polský prezident Lech Kaczyński navštíví Katyň o tři dny později, aby se zúčastnil Polskem organizovaných vzpomínkových akcí.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Vojska sovětského Lidového komisariátu vnitřních věcí (NKVD) mezi třetím dubnem a 13. květnem 1940 zmasakrovala na 22 tisíc polských důstojníků. Katyňský masakr je jedním z nejcitlivějších míst polsko-ruských vztahů. Sověti po dlouhá léta tvrdili, že ho měli na svědomí němečtí nacisté, pravdu přiznali až po padesáti letech v dubnu 1990.

Katyň
Zdroj: ČT