Na oslavách Zeleného čtvrtka papež o pedofilech nemluvil

Vatikán - Papež Benedikt XVI. zahájil dopolední mší ve Svatopetrské bazilice hlavní část velikonočních oslav. V podvečer v římské bazilice svatého Jana Lateránského předsedal bohoslužbě na památku poslední večeře Páně, při níž podle tradice symbolicky umyl nohy dvanácti starcům - tak jako Ježíš svým učedníkům. Zelený čtvrtek připomíná poslední večeři Páně a ustanovení eucharistie. V kázání se papež znovu vyslovil proti potratům, o pedofilních skandálech katolických kněží se vůbec nezmínil.

V pátek v 17:00 bude papež předsedat velkopáteční liturgii a večer ve 21:00 se zúčastní pobožnosti křížové cesty u římského Kolosea. V sobotu večer povede liturgii velikonoční vigilie a v neděli, kdy si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Krista, po dopolední mši pronese v poledne na Svatopetrském náměstí své velikonoční poselství a požehnání Městu a světu. Velikonoční pondělí pak je ve znamení radosti křesťanů z vykoupení prostřednictvím Krista.

Benedikt XVI. dnes dopoledne ve svém kázání vyzval kněze, aby se postavili proti bezpráví, a vyslovil se opět proti potratům. Během své promluvy se naopak nezmínil o nynější krizi církve kvůli odhaleným pedofilním zločinům. Naposledy se k ní veřejně vyjádřil 20. března, kdy zaslal pastýřský list irským biskupům. Tehdy jim vytkl vážná pochybení při posuzování odhalení a vyzval je ke spolupráci s necírkevními orgány. Pedofilní skandály zasáhly kromě Irska také Spojené státy, Německo, Rakousko, Nizozemsko, Švýcarsko a Itálii.

„Jako následovníci Ježíše Krista musíme být lidé míru, čelit násilí a věřit ve větší moc lásky. (…) I dnes je pro křesťany důležité chovat se podle práva, které představuje základ pro mír. Je však také důležité, abychom nepřijímali bezpráví, které bylo povýšeno na zákon. Například pokud povoluje vraždu nevinných nenarozených dětí,“ řekl dopoledne papež.