Jižní Itálii hrozí podle expertů tsunami

Řím – Jihoitalskému pobřeží hrozí tsunami, protože v jeho blízkosti leží obrovská podmořská sopka Marsili plná magmatu, jejíž stěny jsou křehké. Jejich protržení by okamžitě vedlo ke zhroucení velkého masívu horniny, a to by vyvolalo silné tsunami, jež by mohlo zasáhnout pobřeží Kampánie, Kalábrie a Sicílii. Uvedl to italský deník Corriere della Sera s odvoláním na prezidenta Národního geofyzikálního a vulkanologického ústavu (INGV) Enza Boschiho.

„Mohlo by se to stát již zítra. Naše poslední výzkumy ukazují, že stavba sopky není solidní. Magmatická komora je velmi rozměrná. To vše nám napovídá, že sopka je aktivní a mohla by kdykoli vybuchnout,“ řekl Boschi.

Podmořská sopka Marsili, největší svého druhu v Evropě, leží v Neapolském zálivu, asi 150 kilometrů od pobřeží Kampánie. Je dlouhá 70 kilometrů, široká 30 kilometrů, vysoká 3 000 metrů a její kráter leží asi 450 metrů pod povrchem moře.

„Protržením stěn by se daly do pohybu miliony metrů krychlových hmoty, které by mohly vyvolat silnou vlnu. Údaje, které máme, jsou sice přesné, ale není možné dělat prognózy. Nebezpečí je reálné, ale je těžké je odhadnout,“ dodal expert.

Podmořská sopka Marsili
Zdroj: www.panoramio.com/A. Cardinale
Vydáno pod