Hodina pro Zemi - na chvíli zhasl svět

Sydney/Praha – Během noci se postupně na hodinu ponořily do tmy známé budovy v Evropě, Africe i v Americe. Vždy po půl deváté večer místního času  na hodinu zhaslo veřejné osvětlení. Každoroční tradice zvaná Hodina pro Zemi vybízí k ochraně klimatu a úspory energií. Akce začala 31. března 2007 v australském Sydney. Tehdy z vlastního popudu přestalo dobrovolně svítit přes dva miliony domácností. O tři roky později je z projektu „Earth hour“ celosvětově známá akce, do které se zapojí stovky známých budov a míst od Eiffelovy věže v Paříži až po Zakázané město v Pekingu. Vypnutí veřejného osvětlení trvalo hodinu. Na zvyšující se plýtvání energiemi upozornilo také zhruba 28 českých měst a obcí, například Brno, Ústí nad Labem, Česká Lípa, Třeboň nebo Poděbrady. Celkem se do akce zapojilo na 4000 měst ve 125 zemích světa.

Akce organizovaná z popudu Světového fondu na ochranu přírody (WWF) dosáhla skutečně světový rozměr v roce 2008. Podle organizátorů letos přislíbil účast rekordní počet měst. Připojily se i nadnárodní firmy, jako jsou Google, Coca Cola, Hilton, McDonalds, Canon a IKEA. „Nechceme v první řadě ušetřit elektrickou energii. Je to příležitost pro všechny, kdo si dělají starosti se změnou klimatu, velmi silně a efektně poukázat na tyhle obavy,“ prohlásil ředitel Světového fondu na ochranu přírody Jim Leape.

Privilegium akci zahájit připadlo i letos Sydney, kde zhaslo osvětlení slavné Opery. „Tenhle den je důležitý, tahle hodina je důležitá. Je to symbol toho, co je třeba udělat. Musíme být aktivní a tohle k tomu vybízí,“ vzkázal kanadský turista Steve Ashpy.

Obyvatelka Sydney:

„Je velmi důležité se alespoň na chvíli zastavit a přemýšlet o tom, jaký vliv máme na životní prostředí. Myslet na to, jakou změnu pro naši planetu udělat.“

Následovaly další známé stavby a budovy - Dubaj, Pyramidy v Egyptě, aténská akropole, Braniborská brána v Berlíně, Fontána di Trevi v Římě, Šikmá věž v Pise, Eiffelova věž v Paříži či londýnský Big Ben nebo katedrála sv. Pavla. V Pekingu to byl olympijský stadion a Zakázané město, v Japonsku se kromě budovy památníku míru v Hirošimě akce zúčastnily i průmyslové firmy Sony, Sharp a Asahi.

Symbolická výzva k ochraně životního prostředí nakonec doputovala do Ameriky. Tma zahalila Empire State Building v New Yorku nebo most Golden Gate v San Franciscu. Výzvu přijali i v Mexiko City nebo v Riu de Janeiru. 

Známé stavby, které také na hodinu pohasly:

Letos poprvé se k akci připojila i Česká republika. V Brně v sobotu večer zhaslo osvětlení největší dominanty města - hradu Špilberk; do tmy se ponořil i obelisk v Denisových sadech. Dále se podle Ekologického institutu Veronica zapojily mimo jiné Jičín, Poděbrady, Říčany, Česká Lípa, Telč, Třeboň, Ústí nad Labem, Děčín či Přibyslav. Na jižní Moravě se Hodiny Země zúčastnil také Vyškov, kde potemněly třeba kostely Nanebevzetí Panny Marie a Nejsvětější Trojice. V některých menších obcích, třeba Ostopovicích a Ostrovačicích na Brněnsku, zhaslo veřejné osvětlení. O Hodinu Země 2010 se v tuzemsku stará ČSOP Veronica z Brna. „Letos jde poprvé o koordinovanou akci a příští rok bychom se rádi dostali na úroveň Německa, kde se zapojují stovky obcí a měst,“ řekl koordinátor Hodiny Země Matěj Hollan.

Celosvětová akce Hodina pro Zemi má kromě nadšených stoupenců i odpůrce, kteří ji odsuzují jako zbytečný krok poplatný celosvětové módě. Například dánský vědec Bjorn Lomborg tvrdí, že svíčky, jimiž účastníci akce zpravidla danou hodinu svítí, vyprodukují nejméně tolik skleníkového plynu jako elektrárny vyrábějící hodinu elektrický proud pro žárovky. Nadšenců se přesto našlo víc než skeptiků a celosvětové Hodiny země se letos zúčastnilo mnohem více lidí a měst než v minulých letech.

  • Hodina země - Šanghaj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1532/153157.jpg
  • Hodina země - Řím autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1532/153156.jpg
  • Hodina země - pyramidy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1532/153155.jpg
  • Hodina země - Peking autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1532/153153.jpg
  • Hodina země - Londýn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1532/153152.jpg