Proč se potopila jihokorejská loď u hranic s KLDR?

Soul - Ještě 46 námořníků pohřešuje Jižní Korea poté, co se v pátek potopila její vojenská loď blízko hranice se Severní Koreou. Loď šla ke dnu následkem výbuchu, jeho důvod ale stále není jasný. Nejdřív se spekulovalo o tom, že plavidlo mohlo zasáhnout severokorejské torpédo. Později ale Jižní Korea oznámila, že nemá důkazy, že by se v oblasti pohybovalo námořnictvo KLDR. Ani satelitní snímky v místě žádnou severokorejskou aktivitu nepotvrdily.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak nařídil řádné vyšetření incidentu. „Všechny možnosti musí být při vyšetřování příčin potopení lodi zváženy a vyšetřování musí být rychlé a důkladné,“ řekl. Proč se loď potopila, není dosud jasné. Jisté je dosud jen to, že korveta Čchonan o výtlaku 1 200 tun se 104 muži na palubě se potopila v pátek večer poté, co záď zasáhl výbuch. 

Spekulovalo se, že loď mohlo zasáhnout severokorejské torpédo, to nakonec ale jihokorejské úřady označily za nepravděpodobné, protože satelitní snímky v místě pohyb severokorejské armády nezaznamenaly. 

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Kim Te-jong:

„Přesnější příčinu vyšetříme, až vytáhneme vrak. Nemá smysl dělat zbytečně unáhlené závěry.“

Vyšetřovatelé tak pracují s jinou verzí. Výbuch prý mohla způsobit zbloudilá mina. Exploze zasáhla záď plavidla, způsobila, že se v trupu vytvořila díra v oblasti, kde jsou lodní šrouby. Loď šla potom rychle ke dnu. Kdo z posádky mohl, naskákal do vody. Její teplota ale nejde nad 5 stupňů. Šance na přežití skončily po dvou hodinách.

Podle jihokorejského ministerstva obrany korveta během plavby vypálila varovný výstřel směrem k neidentifikovanému předmětu, který se ale následně ukázal jako hejno ptáků. „Věc prověřujeme,“ řekl mluvčí ministerstva. 

V místě, kde se jihokorejská loď potopila, dál pokračují záchranné práce, protože se ještě nepodařilo najít 46 členů posádky. „Osmapadesát námořníků bylo zachráněno a šestačtyřicet se pohřešuje,“ oznámil mluvčí jihokorejského generálního štábu.

Příbuzní pohřešovaných násilím pronikli na vojenskou základnu Pchjong-tek. Křičeli na vojáky, že jsou lháři a žádali informace o svých blízkých.

Loď je 15 až 20 metrů pod hladinou, část ční nad hladinu. Vyzdvižení se odhaduje na dvacet dní. Pro vyšetřování budou důležité výpovědi 58 zachráněných členů posádky. Kapitán už promluvil.