Česko v Šanghaji představuje svůj pavilon pro EXPO

Šanghaj - Česká republika o sobě před zahájením EXPO 2010 v čínské Šanghaji dává vědět. V centru 19milionové metropole probíhá týdenní výstava představující český pavilon. Pouze dvaceti ze 192 zúčastněných zemí se podařilo podobnou expozici před zahájením světové výstavy zorganizovat.

Šanghají zmítá předvýstavní horečka. Tento týden patří České republice. Kampaň vysvětluje, čím se budou Češi chlubit a co znamená motto expozice „plody civilizace“. Číňané jsou zvědaví.

„EXPO je platformou pro komunikaci mezi národy. Účastní se jej mnoho států. Česká republika je historickou a kulturní zemí. Můžeme se poučit z české zkušenosti s výstavbou měst,“ vysvětluje Wang Siou-pao z Úřad koordinace EXPO 2010.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Číňany český pavilon velmi láká

Zahájení výstavy, kterého se zúčastnil mj. český velvyslanec v Číně Libor Sečka a generální komisař české účasti na letošním EXPU Antonín Stehlík, přilákalo velký zájem čínských médií.

„Český pavilon budí velký zájem. Je tam celá řada věcí, která Číňany přitahuje. Je to samozřejmě důraz jak na naši tradici, tak na současnost. Nabízíme některé nové prvky, které zatím nikde nikdo nepředstavil. To znamená, my registrujeme obrovský zájem o náš pavilon,“ dodává velvyslanec Sečka.

Mapa Prahy z puků

Český pavilon začíná prozrazovat svůj konečný vzhled. Fasádu tvoří mapa starého města pražského sestavená ze čtyřiceti tisíců hokejových puků. Střechu pokryje obrovská česká vlajka. Expozice představí například technologii umožňující výrobu netkaných textilií tvořených nanovlákny nebo výtvory českého designu.

Zkušební provoz pavilonu začne 20. dubna. Bude se například testovat, kolik přesně návštěvníků pavilon denně unese, chod české restaurace nebo provoz obchodu se suvenýry. Pořadatelé tak budou mít deset dní do zahájení, aby vychytali případné nedostatky.

Vydáno pod