Papež se omluvil obětem zneužívání, o odpovědnosti církve se nezmínil

Vatikán - Benedikt XVI. se omluvil obětem zneužívání kněžími v Irsku. V pastýřském listu irským katolíkům kritizoval biskupy za vážné chyby při řešení pedofilních skandálů. Papež navíc oznámil oficiální vatikánské vyšetřování irských diecézí, seminářů a řádů, které jsou do skandálu zapleteny. Skandál značně otřásl morální autoritou církve. Ukazuje se, že k těmto zločinům docházelo i v dalších evropských zemích. Papež se obětem omluvil, ale o případné zodpovědnosti Vatikánu se nezmínil.

Jde o první oficiální dokument církve týkající se pedofilie kněží. Papež sám již několikrát zneužívání ostře odsoudil.

Nejvyšší představitel katolické církve v pastoračním dopise zároveň oznámil, že Vatikán celou záležitost s irskou katolickou církví důkladně vyšetří. Nezmínil se však o konkrétních trestech pro biskupy, jež nejen oběti skandálu, ale rovněž irská vláda obvinily, že dlouhé roky celou záležitost tajili.

Mezi oběťmi vládne zklamání

Oběti zneužívání vyjádřily nad papežským listem hluboké rozčarování. „Mou první reakcí bylo hluboké zklamání,“ prohlásila Maeve Lewisová, výkonná ředitelka organizace One in Four, zastupující oběti. „Cítíme, že dopis opomíjí to, co znepokojuje oběti,“ zdůraznila. Papež se podle ní zaměřil jen na níže postavené kněží, aniž přiznal zodpovědnost Vatikánu a vysoce postavených irských kleriků za to, že chránili delikventy. „V dopise nic nenapovídá, že by se v katolické církvi objevila nová vize.“

Obětem vadí i to, že se nezmínil o odpovědnosti hlavy irské církve Seana Bradyho, jehož odstoupení požadují. „Vítám tento dopis,“ řekl dnes Brady, aniž se vyjádřil k otázce své demise.

Papež vyjádřil stud a lítost nad hříšnými a zločinnými skutky

„Upřímně se omlouvám“ za rány, které utrpěly generace irských katolíků vinou „hříšného a zločinného“ zneužívání ze strany kněží, bratrů i sester, napsal papež v listu. „Je pochopitelné, že je pro vás těžké odpustit nebo se smířit s církví. Jejím jménem otevřeně vyjadřuji stud a lítost, jež všichni pociťujeme,“ zdůraznil Benedikt XVI.

List má charakter univerzálního poselství, ačkoli jeho oficiálními adresáty jsou irští věřící. Má potvrdit důraznou linii vůči pedofilii, kterou papež od začátku svého pontifikátu v roce 2005 zahájil, zejména při svých cestách do Spojených států a Austrálie (2008), kterými podobné skandály již otřásly.