Miliband se toho v Číně o pohřešovaném disidentovi moc nedověděl

Peking - V Číně se už rok pohřešuje známý právník a disident Kao Č'-šeng. Jeho případ vytáhl na světlo britský ministr zahraničí David Miliband, který je do středy na návštěvě Pekingu. Čínské ministerstvo zahraničí mu ale bez dalších podrobností pouze sdělilo, že Kao byl odsouzen za podrývání státní moci a že „v souladu s čínským právním systémem byla jeho práva zajištěna“. Není jasné zda byla řeč o novém odsouzení disidenta, nebo o tom z roku 2006, kdy Kao dostal tříletý trest vězení s pětiletým odkladem.

Kao je nezvěstný od 4. února 2009, kdy jeho vesnici v severní provincii Šan-si prohledali příslušníci tajné policie. Byl známý jako obránce ilegální křesťanské církve, odpůrců režimu i členů zakázaného duchovního hnutí Fa-lun-kung. Byl rovněž mezi osobnostmi nominovanými na Nobelovu cenu za mír. Organizace pro lidská práva se obávají, že Kao ve vazbě zemřel.

Čína znepokojena spory kolem íránského jaderného programu

Britský ministr přijel přesvědčovat Peking, aby podpořil v Radě bezpečnosti OSN nové, přísnější protiíránské sankce, a také aby urovnal spory obou velmocí v oblasti ekologie a dodržování lidských práv v Číně. Po jednání s Milibandem čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch' prohlásil, že Čína je více znepokojena mezinárodními spory kolem íránského jaderného programu, nadále však pochybuje o tom, že lze tuto otázku vyřešit prostřednictvím sankcí. Peking podle něj nadále upřednostňuje diplomatické řešení.

Slova šéfa čínské diplomacie ohledně Íránu naznačují, že Peking nereaguje s velkým pochopením na výzvy Západu, aby na půdě Rady bezpečnosti OSN podpořil nové, zesílené protiíránské sankce požadované západními zeměmi kvůli neochotě Teheránu ukončit kontroverzní nukleární program. Čína může v Radě bezpečnosti přijetí sankcí zablokovat vzhledem k tomu, že má jako stálý člen rady společně s USA, Ruskem, Británií a Francií právo veta.

Předchozí protiíránské sankce v RB OSN Čína podpořila, přičemž však předem zajistila, aby nepostihovaly íránský ropný sektor. Írán byl loni po Saúdské Arábii a Angole třetím největším dodavatelem ropy do Číny; na celkovém dovozu této suroviny se podílel 11 procenty.

  • Čínský právník a disident Kao Č'-šeng autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1504/150376.jpg
  • Britský ministr zahraničí David Miliband na návštěvě Číny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1504/150371.jpg
  • Britský ministr zahraničí David Miliband na návštěvě Číny autor: Feng Li, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1502/150121.jpg
Vydáno pod