Moskva odsoudila fiktivní gruzínskou reportáž

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí odsoudilo sobotní fiktivní reportáž soukromého gruzínského televizního kanálu Imedi o ruské invazi do Gruzie a zabití prezidenta Michaila Saakašviliho. Mluvčí ministerstva Andrej Něstěrenko prohlásil, že reportáž jen zvýšila napětí ve výbušné kavkazské oblasti. Moskva očekává, že se ke gruzínskému televiznímu pořadu vysloví evropské instituce a celé mezinárodní společenství.

Generální ředitel televizní společnosti Imedi Georgij Arveladze se dnes televizním divákům za sobotní vymyšlenou reportáž znovu omluvil, avšak odmítl odstoupit nebo potrestat tvůrce pořadu. Označení, že jde o popis „možného vývoje situace“, které televize vysílala krátce před zahájením pořadu a po jeho skončení, označil za dostatečné.

Komentátoři ruských médií využívají incident k tvrdé kritice gruzínského režimu a prezidenta Saakašviliho. Státní agentura ITAR-TASS dnes zveřejnila názor ředitele Ruského ústavu pro strategická studia Leonida Rešetnikova, podle něhož se Saakašvili snaží „zachránit svůj režim za jakoukoli cenu“.

Důvěra gruzínského národa v prezidenta podle Rešetnikova upadá, opozice tlačí na normalizaci vztahů s Moskvou a Saakašvilimu nezbývá než zastrašovat lidi ruskou agresí. „V nejbližší době je možné očekávat další netradiční jevy v gruzínské zahraniční politice,“ řekl ruský analytik.

Ruské tiskové agentury dnes oznámily, že podle jejich zjištění je majitelem televizní stanice Imedi bývalý šéf Saakašviliho prezidentského aparátu.

Michail Saakašvili v rozhovoru k výročí rusko-gruzínské války
Zdroj: ČT24