Chile zhaslo, bez proudu bylo 17 milionů lidí

Santiago de Chile - Většina Chile se na několik hodin ocitla bez elektřiny. Výpadek postihl pás země dlouhý dva tisíce kilometrů, kde žije většina ze 17 milionů obyvatel. Světla zhasla před devátou večer, až po půlnoci se podařilo obnovit kolem 90 procent dodávek. Desítky lidí uvázly na čtvrt hodiny v metru, provoz zastavilo několik dolů.

Elektřina přestala jít v metropoli Santiago de Chile a dalších městech v neděli večer. Obnovení dodávek proudu trvalo na mnoha místech až několik hodin. 

Kvůli výpadku se zastavilo metro, nejelo asi patnáct minut. Vypadla i síť mobilních operátorů, nikdo tak nemohl nikomu zavolat, co se stalo. Lidé uvěznění v metru měli obavy, že jde o nové zemětřesení. Nastala panika, dopravní podniky proto několik vagonů metra evakuovaly.

Zpráva o přerušení dodávek elektřiny přišla zhruba dva týdny poté, co zemi postihlo silné zemětřesení, které si vyžádalo nejméně kolem 500 mrtvých a stovky nezvěstných. Výpadek ale podle chilských úřadů zřejmě nebyl přímým důsledkem zemětřesení. Zda ale existuje nějaká nepřímá souvislost, bude nyní předmětem dalšího šetření.