Gruzínská televize vyvolala falešnou paniku, do země prý vtrhli Rusové

Tbilisi - Panice propadla celá Gruzie, když provládní televize odvysílala fiktivní reportáž, podle které ruské jednotky vtrhly do země, napadly hlavní město a zabily prezidenta Saakašviliho. Že se jedná o smyšlený příběh, vyšlo najevo až po skončení pořadu. Zprávu převzal i moskevský rozhlas.

Fiktivní reportáž televize IMedi začala tímto varováním: Dnes ráno ruská vojska napadla hlavně místo Jižní Osetie, zabila tamního prezidenta a následně vtrhla do Gruzie. Několik minut poté stanice ohlásila, že padl prezident Saakašvili. Ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi pak novináři vložili do úst falešné vyhlášení války: „Zahájili jsme vojenskou operaci, která má Gruzii zbavit tyranie prezidenta Saakašviliho.“ Teprve po půl hodině se lidé dozvěděli, že šlo o vymyšlený příspěvek.

„Prezident vzkazuje, že když televize vysílá takový program, musí předem upozornit, že se jedná o fikci, a vyznačit na obrazovce, že jde pouze o imitaci možných událostí,“ zdůraznil Saakašviliho mluvčí.

Lidé po odvysílání reportáže začali panikařit

Poplašné zprávy ještě dokreslovaly archivní záběry postupujících tanků z války v roce 2008. Panika na sebe nenechala dlouho čekat. Lidé, stejně jako některá ruská média, poplašné zprávě uvěřili.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

„Řekněte mi, jak je tohle možné. Je to nechutné,“ rozčilovala se jedna z obyvatelek Gruzie. „Je trestný čin dělat vtipy na toto téma, když je situace tak napjatá. Měli by se za to zodpovídat před soudem,“ hněval se i pravoslavný kněz.

Televize IMedi je úzce propojená s lidmi z okolí prezidenta Saakašviliho. Ti se podle opozice pokusili falešným poplachem odvrátit pozornost od vnitřních problémů Gruzie. „Snaží se hrát na strunu národního patriotismu,“ uvedla vůdkyně gruzínské opozice Nino Burdzhanadzeová.

Vztahy mezi Ruskem a Gruzií jsou dlouhodobě velmi napjaté. Po předloňské krátké válce se od Gruzie odštěpily Jižní Osetie a Abcházie. Na začátku března ale země po více než třech letech otevřely svou pozemní hranici a experti mluvili o oteplení vztahů.

Média a jejich moc

Není to poprvé, kdy se žert prostřednictvím médií změnil téměř v realitu. V roce 1984 prezident Reagan při zkoušce mikrofonu prohodil, že do pěti minut zahájí bombardování Ruska. Sovětská armáda okamžitě vyhlásila poplach.

Nejslavnější mystifikací všech dob ale bylo vysílání amerického rozhlasu z roku 1938. Legendární režisér Orson Welles zdramatizoval román Válka světů o útoku Marťanů proti lidské civilizaci. Vysílání vyvolalo po celých Spojených státech neuvěřitelnou paniku, lidé začali rabovat a statisíce aut zablokovaly hlavní dálniční tahy.

Vydáno pod