Kanadští politici si nechali naservírovat tuleně, aby podpořili lovce

Ottawa/Brusel - Kanadští politici z vládních i opozičních stran se spojili a alespoň chvíli táhli za jeden provaz. Před televizními kamerami společně snědli tulení maso. Podpořili tak domácí lovce a zpracovatele proti EU, která jejich produkty zakázala dovážet. Tuleni jsou totiž zabíjeni brutálním způsobem ranami do hlavy, aby se nepoškodil jejich kožich.

Z lovu tuleňů v Kanadě se stal diplomatický spor. Evropské unii se nelíbí krutost, s kterou kanadští lovci zvířata zabíjejí. Poslanci a senátoři v Ottawě to ale vidí jinak, tuleňů je podle nich dost a jejich lov je důležitý, tisíce lidí jsou na něm závislé. Politici demonstrativně lovce podpořili, před novináři si nechali naservírovat tulení maso.

„Je to dobré, má masitou chuť. Připomíná mi soba,“ řekl po netradičním obědě opoziční poslanec Michael Ignatieff.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

V kanadském parlamentu podávali tuleně poprvé za sto let. V Kanadě jejich lov a zpracování živí tisíce lidí, v odlehlých oblastech mnohdy ani jinou práci sehnat nemohou. Obchod s výrobky z tuleních kůží, tuku a masa navíc výrazně přispívá do rozpočtu země.

„Zabíjení zvířat nikdy nebude vypadat dobře. Musíme to dělat s respektem, ale je jisté, že to dělat můžeme,“ podotýká kanadská senátorka Celiene Hervieus-Payetteová.

EU neustoupí

Evropská unie je ale neoblomná. Lovci bijí zvířata háky do hlavy, aby nepoškodili jejich kůži. Dokud budou tuleni umírat tímto způsobem, výrobky z nich do Evropy nesmí. Nedávno navíc komerční lov tuleňů zakázalo i Rusko, kde každoročně zabili desetitisíce zvířat.

„Lov tuleňů je hanbou celé Kanady. Pojídání jejich masa v parlamentu je jen odpornou propagandou,“ pohoršuje se bojovnice za práva zvířat Lindsay Rajtová.

Už loni v květnu generální guvernérka Kanady Michaëlle Jeanová snědla kus syrového tuleního srdce, aby podpořila lovce. Jejich dvouměsíční sezona právě teď začíná. Poprvé ale nebudou smět dovážet do Evropy. Až další měsíce tak ukážou, jestli najdou jiné kupce, nebo v příštích letech počet ulovených kusů omezí.

Tulení mládě
Zdroj: ČT24