Skandál pedofilních kněží v Rakousku a Německu se rozrůstá

Vídeň - Rakouský skandál kolem zneužívání dětí římskokatolickými kněžími se dál rozrůstá. Po rezignaci opata salcburského benediktinského kláštera, který přiznal, že před čtyřiceti lety zneužil 11letého chlapce, se objevují další svědectví. Rakouská média mluví o desítkách případů. Navíc i dnes se objevily další případy zneužívání v sousedním Německu. Tentokrát k němu mělo docházet v 70. letech v chlapeckém internátě v Bensheimu.

Skandál v Rakousku odstartoval Bruno Becker, opat kláštera sv. Petra v Salcburku. Přiznal, že v roce 1969 jako 24letý zneužil tehdy 11letého chlapce. „Zavedl mě ven a řekl, že mi chce něco ukázat. Pak mě k sobě přitáhl a začal na mě sahat. Cítil jsem se bezmocný,“ vzpomíná muž. K přiznání Beckera donutilo až to, že dnes dospělý muž vystoupil v médiích a kontaktoval jeho představené. Tvrdí, že mu předtím Becker nabídl 5000 eur za mlčení.

Korbinian Birnbacher, převor kláštera sv. Petra

„Katolická církev prožívá temné a hořké dny. Čas nevrátíme, ale uděláme vše pro nápravu. Vyhlašujeme sexuálnímu násilí nulovou toleranci.“

Teď se ale objevila dvě nová obvinění, první se týká případu kláštera Mehrerau ve městě Bregenz poblíž švýcarských hranic. Původně se v souvislosti s tímto klášterem hovořilo o dvou ojedinělých případech zneužívání nezletilých chlapců, nyní rakouská média přináší další svědectví. Počet případů se rozrostl zhruba na deset.

Další podobný případ je ze spolkové země Štýrsko, kde měl řadový kněz v průběhu svého působení v pozici faráře v jedné nejmenované obci zneužít až třicet dětí. Tento kněz, stejně jako pachatel z kláštera Mehrerau údajně stále ještě vykonávají svou funkci v jiných obcích.

Nový případ v Německu

Mohučské biskupství dnes oznámilo nová obvinění z pohlavního zneužívání. Toho se měl v 70. letech dopouštět dnes už bývalý ředitel internátní školy, která byla uzavřena v roce 1981. S nařčením přišli někdejší pracovník zařízení a bývalý žák. Ředitel nebyl duchovním a ze školy odešel v roce 1979.

Úřady ovšem zároveň zaznamenaly stížnost na šikanu na této škole. Podezřelý je kněz, který údajně žáky bil. Muž po uzavření internátu pracoval jako obecní farář a nyní je v důchodu. Oba případy, jak sexuální zneužívání, tak šikana, se nyní prošetřují. Na policii se mají obrátit bývalí žáci, kteří by mohli policii pomoci. Biskupství nabídlo obětem pomoc a má zájem na „okamžitém objasnění“. Proto také spolupracuje se státním zastupitelstvím.

Německem otřásá skandál kolem sexuálního zneužívání na nejrůznějších katolických školách a internátech od konce ledna, kdy vyplula na povrch provinění ze 70. a 80. let u nejméně dvou bývalých učitelů. Od té doby se takřka denně vyskytují nová podezření. Katolická církev všechna obvinění prověřuje.

Mělo by se zvážit, zda by mají kněží žít v celibátu

Šéf německé biskupské konference Robert Zollitsch dnes odcestoval do Říma, kde má o odhaleních v pátek jednat s papežem. Vídeňský arcibiskup kardinál Schönborn navrhl, že katolická církev by v rámci vyšetřování pedofilních činů měla přezkoumat i oprávněnost celibátu kněží.

„Je třeba nekompromisně zjistit všechny možné příčiny skandálů. To zahrnuje otázku vzdělávání kněží, stejně jako otázku dopadů sexuální revoluce na generaci roku 1968. To zahrnuje i téma celibátu a osobního rozvoje. A patří k tomu i notná dávka upřímnosti jak v církvi, tak ve společnosti,“ řekl Schönborn.

Klášter Mehrerau
Zdroj: Ulrich Prokop/Wikipedia