Na Španělsko padl sníh, je ho nejvíc za 25 let

Barcelona - Na severovýchodě Španělska sněží nejvíc za posledních 25 let. Někde napadlo od včerejška půl metru nového sněhu a působí to velké problémy, hlavně v dopravě. Stromy popadaly na elektrické vedení, bez proudu je na 200 tisíc domácností. Omezený provoz je na desítkách silnic po celém Katalánsku. Uzavřený je i přechod s Francií. Přes noc uvízly kvůli nefungující dopravě tisíce lidí - cestující ve vlacích, řidiči aut a hlavně kamionů. Sněhová bouře zaskočila i Francii a Bulharsko.

Sníh nejvíc ochromil Katalánsko, kde ho napadlo až 60 centimetrů. Vláda vyhlásila stav nouze a zřídila krizový štáb. Stovka cestujících ve vlaku Talgo ve směru z Barcelony, který uvízl od pondělního večera na španělsko-francouzských hranicích, musela strávit noc ve vlaku na nádraží v Cerbère a čekat na vyprošťovací čety.

Od pondělního večera je uzavřen pohraniční přechod mezi Francií a Španělskem Perthus a dálnice A9 je zčásti nesjízdná. Na 1 200 lidí muselo strávit noc v narychlo upravených prostorech v přilehlých obcích.

Metro v Barceloně jezdilo celou noc, aby se lidé dostali domů. Radost z chaosu nemají ani obchodníci. Barcelonské letiště nápor sněhu zatím zvládá, to v sousední Gironě ale několik letů zrušilo.

Radost ze sněhu mají tradičně děti, přes 140 tisíc jich zůstalo doma, úřady totiž v úterý zavřely skoro 500 škol. Také podniky zůstanou v zasažené oblasti v úterý uzavřené.

Sníh zaskočil i jihofrancouzská letoviska, potíže má také Bulharsko, kde v noci kvůli sněhové kalamitě havarovalo přes 30 aut. Nebezpečí hrozí i mimo silnice: horská služba varovala před rizikem lavin.

  • Sněhová nadílka způsobila ve Španělsku dopravní chaos autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1487/148661.jpg
  • Sněhová nadílka v jižní Francii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1487/148663.jpg