Ve věhlasném církevním pěveckém sboru docházelo ke zneužívání

Řezno - Vatikán čelí další vlně sexuálních skandálů. Policie zjistila, že jeden z papežových ceremoniářů se zapletl do sítě homosexuálních prostitutů. Německá církev navíc oznámila, že pedofilní aféra zasáhla i Řezno. Na veřejnost vyplynulo, že tu dva duchovní v 50. až 70. letech zneužívali chlapce z pěveckého sboru. Soud je tehdy ve vší tichosti potrestal.

Skandál se sexuálním zneužíváním dětí v církevních institucích v Německu zasáhl i věhlasný chlapecký pěvecký sbor Řezenští chrámoví vrabci. Jeden z mužů, proti kterým existují konkrétní podezření, byl učitelem náboženství a zástupcem vedoucího sboru. V roce 1958 ale musel odejít. Podle tehdejšího tisku byl prý přistižen se dvěma svěřenci při „nemravnostech“.

Druhý duchovní dokonce několik měsíců vedl tamní chlapecký internát a do konce 60. let se provinil na nejméně jednom svěřenci. V roce 1971 byl odsouzen. Oba muži zemřeli v roce 1984. Řezenské biskupství dnes vyzvalo další případné oběti, aby se přihlásily.

Dávný případ přitom mohl zůstat zapomenutý, přišlo se na něj téměř náhodou při policejních odposleších kvůli jinému případu. Italské úřady totiž jednoho z vatikánských knězů podezřívaly z korupce související s rekonstrukcemi církevních staveb na Sardinii. A právě až díky zveřejnění přepisu odposlechů vyšlo najevo, že ve Vatikánu existoval obchod s mladými homosexuálními chlapci.