Čína se chce zbavit propasti mezi chudými a bohatými

Peking – Čína chce odvrátit pokračující rozšiřování propasti mezi chudými a bohatými. Na dnešním zahájení pravidelné schůze parlamentu to prohlásil čínský premiér Wen Ťia-pao. Ten proto plánuje reformu registrace domácností, která by měla usnadnit stěhování dělníků do měst za prací. Dosud totiž neměli dělníci z venkova pracující ve městech nárok na některé sociální služby.

Letošní národní lidové shromáždění začalo tradičně dvouhodinovým projevem čínského premiéra Wen Ťia-paa. V projevu premiér zhodnotil uplynulý rok a nastínil plány na rok 2010. Premiér hovořil o nutnosti nadále se vyrovnávat s následky světové hospodářské krize. Vláda prý bude také usilovat o snižování obrovských rozdílů mezi městy a venkovem. 

Kontroverzní čínský systém registrace domácností totiž klasifikuje občany buď jako obyvatele měst, nebo naopak venkova. Řada rolníků migrujících do měst za prací pak nemá ve svém novém domově nárok na sociální služby.   

Vstup Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

„Postupně zajistíme venkovanům stejné zacházení jako obyvatelům měst, ať už co se týče výše platu, vzdělávání dětí, zdravotní péče, ubytování či sociálních jistot,“ slíbil premiér. Předseda vlády uvedl, že reformy se budou týkat jen menších a středních měst, takže v urbanistických centrech typu Pekingu či Šanghaje zůstane podle všeho stávající systém v platnosti. 

Čína musí mít kvůli možné válce s Japonskem mládež v kondici

Očekávaná témata boje s korupcí a ekologie byla zmíněna jen okrajově. 2987 delegátů shromáždění bude o plánu na příští rok diskutovat během následujících 10 dní a pak ho odsouhlasí. Zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler poznamenal, že jde však jen o formalitu, neboť delegáti jsou předem pečlivě vybráni komunistickou stranou. 

Kromě projevu čínského premiéra zazněly na shromáždění i další proslovy. Ředitel prestižní sportovní univerzity zde prohlásil, že se Čína musí okamžitě zaměřit na zlepšení fyzické kondice mládeže. Jinak by nebyla schopná uspět v možné válce s Japonskem. Vláda podle něj musí investovat do pravidelných veřejných cvičení.