OSN: Romové v Česku a na Slovensku jsou diskriminováni

Ženeva – Výroční zpráva Rady OSN pro lidská práva nehodnotí dobře situaci romské menšiny v Česku a na Slovensku. Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové Romové v těchto zemích trpí diskriminací a tato situace se asi zhoršuje. Český ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb si ale myslí, že zpráva OSN neodpovídá realitě.

„Zatímco Evropská unie a některé evropské vlády se snažily situaci Romů zlepšit, v mnoha dalších zemích včetně Slovenska a České republiky se jejich postavení patrně zhoršuje,“ představila dnes v Ženevě komisařka výroční zprávu Radě OSN pro lidská práva.

Podle Pillayové Romové musí čelit ze strany obyvatel neskrývanému rasismu a rasistickým útokům ze strany obyvatel. A diskriminací prý nejsou ohroženi jenom Romové, ale i přistěhovalci nebo další menšiny. Situace je podle OSN kritická například i v Itálii.

Ministr Kocáb se ale brání, že OSN nemá pro údajné zhoršení postavení Romů v Česku důkazy. „Nechápu, jak se může situace zhoršovat, když od doby Vítkova nemáme hlášený žádný zásadnější rasový útok,“ konstatoval Kocáb.