Slovenský vlastenecký zákon - povinná láska k vlasti

Bratislava – Sporný zákon na podporu vlastenectví dnes podpořil slovenský parlament. Podle normy se bude povinně na školách, vládě i v parlamentu hrát hymna. Státní úředníci budou muset složit slib věrnosti státu. Zákon navrhla vládní Slovenská národní strana (SNS), která spolu s koaličními partnery loni prosadila i zákon na ochranu slovenštiny.

Slovenští politici chtějí posílit vlastenectví. Podpořili proto návrh strany kontroverzního Jána Sloty, který je znám ostrými výpady proti Maďarům na Slovensku.  

Národní povědomí se bude nalévat už do malých školáků na povinných hodinách vlastenectví. Stěny ve školách zaplní nejen státní znaky a symboly, ale i texty ústavy nebo hymny. Každé pondělí bude na slovenských školách hrát hymna, ta by měla znít i při předávání vysvědčení.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Ján Slota, předseda SNS:

„My jsme nikdy neměli prostor, abychom se nějakým způsobem projevili jako patrioti a vlastenci. Slovo národní bylo potlačované, dokonce byla potlačovaná i národnost Slovenska, tatíček Masaryk stále tvrdil, že jsme československý národ.“


Zástupkyně ředitelky školy Anna Remžíková si ale myslí, že takhle se v mladých vlastenectví neprobudí. „Extra pouštěním hymny a extra hodinami se vlastenectví v žádném případě neupevní. Myslím, že tento nápad není vhodný ani pro základní, ani pro střední školy.“

Hymnu podle zákona vyslechnou na úvod zasedání také slovenští ministři nebo poslanci. Povinně ji budou o půlnoci hrát i ve veřejnoprávních médiích. Nový vlastenecký zákon také nařizuje, že státní zaměstnanci budou skládat slib věrnosti státu. Původní návrh byl přitom ještě radikálnější. Slib věrnosti měli skládat i dospívající, kteří si přebírají občanský průkaz.  

Kontroverzní zákon se přitom původně nezdál ani Slotovým koaličním partnerům, těsně před volbami však ustoupili. Jak se bude láska k vlasti kontrolovat a co hrozí tomu, kdo zákon poruší, zákon neříká. I přesto kritici označují vlastenecký zákon za zbytečný předvolební tah.

V tomto volebním období kromě vlasteneckého zákona prosadila SNS i uzákonění zásluh předválečného katolického politika Andreje Hlinky, který se mimo jiné netajil obdivem k totalitním nacionalistickým režimům. Vládní koalice navíc letos prosadila i jazykový zákon, jenž má mimo jiné sloužit ochraně slovenštiny.

Slovenská ústava ve školách
Zdroj: ČT24