Muslimové v Jeruzalémě házeli kameny na turisty

Jeruzalém – Izraelská policie zasáhla proti palestinským demonstrantům ve východním Jeruzalémě. Házeli kameny na turisty na Chrámové hoře, která je posvátným místem křesťanů i židů. Stojí tam i mešita Al-Aksá, třetí nejposvátnější místo islámu. Židé dnes začínají slavit svátek Purim, ten je  připomínkou jejich záchrany v Perské říši.

„Muslimští věřící házeli kameny na turisty, kteří toto místo navštívili. Dvacítka mladých lidí se rozptýlila do mešit,“ řekl policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Policie nikoho nezatkla.

Chrámová hora, kde stojí mešita Al-Aksá, je třetím nejposvátnějším místem islámu - po saúdskoarabské Mekce a Medíně. Kromě toho je rovněž posvátným místem křesťanství a judaismu.

Židé dnes začínají slavit svátek Purim, který je podle starověké tradice připomínkou jejich záchrany v Perské říši díky odvaze Ester, perské královny izraelského původu.

V posledních dnech se zvýšilo napětí mezi Židy a Palestinci, když premiér Benjamin Netanjahu oznámil svůj záměr zanést na seznam národního dědictví Izraele Hrobku patriarchů v Hebronu a hrob starozákonní Ráchel u Betléma.