V Haagu předstoupí před soud generál Zdravko Tolimir

Haag - Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu zahájí odpoledne proces s bosenskosrbským generálem Zdravkem Tolimirem. V době války v Bosně a Hercegovině v devadesátých letech byl zástupcem vojenského velitele bosenských Srbů Ratka Mladyče, který je na útěku. Tolimir zadržený v červnu 2007 v srbské enklávě v Bosně je obviněn z genocidy, spiknutí ke genocidě, zločinů proti lidskosti a porušování válečného práva v období od července do listopadu 1995. Vinu ale odmítá a chce se hájit sám. Jednašedesátiletý Tolimir je zatím v Haagu posledním vězněm z bývalé Jugoslávie, jehož soudní proces dosud nezačal.

Přezdívalo se mu chemický Tolimir, neštítil se ani těch nejodpornějších metod, jak ničit nepřátele. Bosenské muslimy chtěl podle svědků vyhladit chemickými zbraněmi. V 90. letech byl zástupcem vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, který stále ještě nebyl dopaden.

Konkrétně je Tolimir viněn, že po obsazení Srebrenice bosenskosrbskými jednotkami se osobně podílel na vraždění zajatých Bosňáků v oblasti Bratunacu a Zvorniku. Jednotka pod jeho vedením podle žaloby zavraždila přes 1700 mužů a chlapců v obci Pilici. Dále se měl Tolimir podle žaloby podílet na zavraždění devětatřiceti obyvatel obce Bisina a devíti obyvatel obce Žepa.

Soud s Tolimirem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod