Šéfka německých evangelíků řídila pod obraz: rychle a na červenou

Berlín – Zatímco německá katolická církev řeší v těchto dnech skandál se sexuálním zneužíváním žáků na církevních školách, tamní evangelická církev má průšvih vlastní: Její šéfka Margot Käßmannová řídila v sobotu v centru Hannoveru s 1,54 promile alkoholu v krvi, výrazně překročila povolenou rychlost a ještě k tomu jela na červenou. Hrozí jí vysoká pokuta a roční zákaz řízení. Jednapadesátiletá předsedkyně rady evangelické církve v Německu přitom podle deníku Bild ještě před třemi lety brojila proti nezodpovědným řidičům, kteří sedají za volant po požití alkoholu nebo drog.

Käßmannová je první ženou v čele německých protestantů a byla také první biskupkou, která se rozvedla. Do čela německých evangelíků a luteránů byla zvolena loni v říjnu. Během dosavadního působení v čele evangelíků na sebe upozornila hlavně ostrou kritikou nasazení německých vojáků v Afghánistánu.

Margot Käßmannová:

„Jsem zděšená sama sebou, že jsem se dopustila tak hrozné chyby. Jsem si vědoma, jak nebezpečné a nezodpovědné je usednout s alkoholem za volant. Právní důsledky svého konání jsem samozřejmě připravena nést.“

Němečtí protestanti řeší skandál opilé biskupky (zdroj: ČT24)

Podle Bildu projela hannoverská biskupka Käßmannová v sobotu svým služebním vozem Volkswagen Phaeton zhruba hodinu před půlnocí na červenou křižovatku u hannoverské radnice. Policisté vůz zastavili a zevnitř je ovanul alkoholový opar. Zástupkyně téměř 25 milionů německých evangelíků musela dýchat do balonku a následně byla odvezena k odběru krve. Policii tvrdila, že měla jen skleničku vína. Teď jí hrozí odebrání řidičského průkazu až na jeden rok a pokuta ve výši měsíčního platu. Státní zastupitelství už zahájilo vyšetřování. Biskupka na příští dny zrušila všechna veřejná vystoupení a schůzky.

  • Margot Käßmannová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1452/145156.jpg
  • Bild o opilé biskupce Käßmannové za volantem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1452/145158.jpg