Nová generace německých Židů: Nejsme jen oběti holocaustu

Frankfurt nad Mohanem - Židé nejsou pouze oběti, ale především nositelé specifického náboženství, tradice, kultury a idejí. Tuto myšlenku hlásá 59letý německý podnikatel Dieter Graumann, který se v listopadu s největší pravděpodobností stane novým předsedou Ústřední rady Židů v Německu. Ve funkci by měl vystřídat končící 77letou Charlotte Knoblochovou – jednu z posledních příslušnic generace, která na vlastní kůži zažila holocaust.

Frankfurtský správce nemovitostí Graumann se narodil po druhé světové válce. Prosazuje „novou německou židovskou komunitu“, která se přestane fixovat především na holocaust a opustí roli zkoušené oběti a věčně reptajícího strážce morálky, který vehementně protestuje, kdykoli odněkud zazní nešťastný výrok na adresu Židů nebo holocaustu.

Ústřední rada Židů v Německu protestovala v poslední době například proti úvahám o svatořečení kontroverzního papeže Pia XII. nebo proti výrokům lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. o tom, že díky bankovnímu tajemství, které dodržují peněžní ústavy v tomto alpském knížectví, se za druhé světové války podařilo zachránit mnoho Židů před nacisty.

Graumann: Židé musí být PRO něco, nikoliv PROTI něčemu

Otec dvou dětí Graumann se sice jasně vyslovuje proti antisemitismu, islámskému fundamentalismu a pravicovým radikálům, nicméně soudí, že Židé by se měli vymezovat nejen proti něčemu, ale především pro něco. Razí heslo „fantazie namísto rituálů“, nicméně trvá na politické jednotě německých Židů. Varuje před odstředivými silami, které by mohly rozdrobit jejich komunitu. Ta se sice na jedné straně rozrostla, na druhé straně ale už není tak homogenní jako dříve.

Přistěhovalci přinášejí hodnotu, nikoliv zátěž

Současný místopředseda Ústřední rady Židů v Německu Graumann se narodil v roce 1950 v Izraeli, do Německa přesídlil jako jedenapůlletý. Členem předsednictva rady je od roku 2001 a projevil se jako jeden z nejschopnějších členů německé židovské komunity – nejen díky svým dobrým kontaktům s místními politickými špičkami. Jako finanční referent dal do pořádku bilanci organizace a jako vyjednavač s liberálním křídlem zabránil rozštěpení židovské komunity. Ta dnes má 106 tisíc členů (zhruba polovina Židů žijících v Německu) a za svou stabilizaci vděčí i tomu, že Graumann během dlouhých jednání s ministerstvem vnitra dosáhl toho, že v létě 2006 byl obnoven zastavený příliv Židů z bývalého Sovětského svazu. Přistěhovalci nejsou pro společnost břímě, ale naopak velká výhra, hlásá Graumann a nevztahuje to pouze na Židy.

  • FAZ o Dieteru Graumannovi autor: ČT24, zdroj: FAZ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1449/144841.jpg
  • Angela Merkelová v Izraeli autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/133/13237.jpg