Taliban odmítl výzvu Karzáího k míru

Kábul - Afghánský Taliban odmítl mírový návrh prezidenta Hamída Karzáího na rozhovory a složení zbraní. Mluvčí Talibanu označil Karzáího za loutku svázanou korupcí a obklopenou kmenovými válečníky, kteří se obohacují na úkor státu. Snaha o dohodu s Talibanem je součástí nové Karzáího strategie. Povstalcům chce vláda nabídnout pracovní místa. Plán počítá i s vojenským nátlakem. Na jihu země čelí Taliban velké ofenzívě afghánských a mezinárodních jednotek.

Karzáí zopakoval svou výzvu Talibanu, aby složil zbraně a zapojil se do mírového chodu země, během sobotního projevu před parlamentem, který obnovil činnost po téměř měsíčních prázdninách.

Na konferenci o Afghánistánu, která se konala v lednu v Londýně, podpořily dárcovské země Karzáího plány na mírové rozhovory s těmi ozbrojenci, kteří se zřeknou násilí a nejsou napojeni na teroristickou síť al-Káida. Mezinárodní společenství slíbilo poskytnout stovky milionů dolarů, s jejichž pomocí chce Karzáí přimět ozbrojence ke složení zbraní.

Taliban ale Karzáího mírové návrhy opakovaně odmítá a žádá, aby nejprve zemi opustili všichni zahraniční vojáci. Podle diplomatických zdrojů se ale už uskutečnily první předběžné „rozhovory o rozhovorech“ mezi představiteli afghánské vlády a Talibanu.

Nizozemsko letos počítá s odsunem svých vojáků z Afghánistánu

Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende dnes řekl, že počítá se stažením nizozemských jednotek z Afghánistánu letos, jak bylo plánováno. Vyjádřil se poté, co se v sobotu rozpadla jeho vláda v důsledku jeho snahy prosadit u koaličních partnerů ponechání jednotek v asijské zemi další rok, jak o to Haag požádaly USA a NATO.

Pravděpodobný letošní nizozemský odsun by byl špatným znamením pro Severoatlantickou alianci, která vyvinula velké úsilí o posílení kontingentu v Afghánistánu. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen stále doufá, že Nizozemsko ponechá v Afghánistánu alespoň malý počet vojáků.

Vydáno pod