Karzáí: NATO se nesnaží snížit počty civilních obětí

Kábul - Afghánský parlament dnes po zhruba měsíčních prázdninách obnovil svou činnost. Prezident Hamíd Karzáí na úvod jednání kritizoval Severoatlantickou alianci. Podle něj není úsilí NATO zabránit smrti civilistů při jejích operacích dostatečné a nevinní lidé stále umírají. V Afghánistánu se zatím po loňských prezidentských volbách nedaří sestavit funkční vládu, parlament totiž odmítá kandidáty schválit. Ani armáda USA nepovažuje dosavadní afghánské ministry za důvěryhodné.

Prezident během projevu držel v ruce fotografii osmileté dívky, o níž řekl, že je jediná, kdo zůstal naživu poté, co dvě rakety NATO zasáhly dům její rodiny a zabily 12 jejích příbuzných. Incident, který Karzáí označil za tragédii pro celý Afghánistán, se stal během ofenzívy koaličních sil u jihoafghánského města Mardžáh.

Hamíd Karzáí

„Potřebujeme dosáhnout bodu, kdy nebudou žádné civilní oběti.“

NATO podle prezidentových slov učinila jistý pokrok při zmírnění civilních obětí a snížení počtu náletů, při nichž byly civilní oběti nejčastější. Za úsilí zabránit dalším úmrtím civilistů poděkoval veliteli sil USA a NATO v Afghánistánu Stanleymu McChrystalovi, který byl při jeho projevu v parlamentu přítomen. Karzáí ale dodal, že alianční úsilí není dostatečné.

Výzva Talibanu

Karzáí rovněž zopakoval výzvu bojovníkům Talibanu, aby se zřekli vazeb s teroristickou organizací al-Káida a spojili se s vládou. Podle analytiků by tato výzva mohla mít větší dopad po sérii akcí, při nichž bylo v sousedním Pákistánu zadrženo několik vysokých představitelů Talibanu včetně čísla dvě v hierarchii organizace Abdula Ghaního Baradara.

Staronový prezident Hamíd Karzáí je pod tlakem západního společenství, aby důsledněji zakročil proti korupci a usiloval o uklidnění v zemi zmítané letitou válkou proti povstalcům z radikálního hnutí Taliban. Znovuzvolen byl v loňských volbách, které ale byly spojeny s podezřením z manipulací. Zatím se mu nepodařilo sestavit vládu, navíc parlament při lednovém zasedání část prezidentem navržených ministrů neschválil a poté vyhlásil prázdniny.

USA nechce afghánské ministry chránit

Po dnešním obnovení činnosti parlamentu má Karzáí navrhnout nové členy kabinetu. Zatím však není jasné, kdy je parlamentu představí a kdy o nich budou zákonodárci hlasovat. Americká armáda přitom odmítla novým afghánským ministerstvům poskytnout pomoc, dokud v jejich čele nebudou stát důvěryhodné osoby.