Převrat v Nigeru: Prezident v zajetí armády a tanky v ulicích

Niamey - Nigerského prezidenta a jeho kabinet zajali vojáci. U prezidentského paláce vypukla střelba, do ulic hlavního města Niamey vyjely tanky. Několik lidí skončilo v nemocnici. Státní rozhlas hrál vojenskou hudbu stejně jako při vojenských převratech v Nigeru v 90. letech. Napětí v zemi bohaté na uran narůstá od loňského roku. Prezident v srpnu změnil ústavu, aby mohl být kandidovat na třetí volební období.

Prezidentský palác v Nigeru se dnes stal terčem palby, při které únosci z řad vojáků zadrželi nigerského prezidenta Mamadoua Tandju. Vojáci zřejmě drží prezidenta v kasárnách mimo město. Při incidentu přišli o život nejméně tři vojáci a asi deset jich bylo zraněno.   

„Ozbrojené vozy vjely do areálu paláce a začaly střílet na budovu,“ popisoval události jeden ze svědků. Vojákům velel major Adamou Harouna. Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného francouzského diplomata uvedla, že v Nigeru probíhá pokus o státní převrat. Vojáci zadrželi také několik členů vlády, drženi budou v Niamey. 

Nigerský rozhlas večer zrušil dosavadní program a začal podobně jako při dvou převratech na konci 90. let vysílat armádní hudbu. Ta obvykle hraje do té doby, než se únosci přihlásí o slovo.   

V tomto africkém státě bohatém na ložiska uranu v posledních měsících stoupalo napětí vyvolané sporným prodlouženým mandátem prezidenta Mamadoua Tandji. 

Jednasedmdesátiletý Tandja byl zvolen prezidentem v letech 1999 a 2004. V úřadu měl podle ústavy skončit letos v prosinci. V srpnu v kontroverzním referendu nigerští voliči rozhodli o prodloužení jeho mandátu o tři roky. Tandja také rozpustil původní parlament a nigerský nejvyšší soud, které odporovaly jeho plánu na třetí funkční období. Opozice referendum prohlásila za státní převrat a tvrdila, že Tandja získal takřka totalitární moc. Tandja však uvedl, že u moci zůstává jen na žádost lidu. Jeho krok vyvolal kritiku dalších států a země se dostala do mezinárodní izolace.