Sexuální skandál na jezuitských školách nabývá netušených rozměrů

Berlín – Sto patnáct obětí se zatím přihlásilo v souvislosti se skandálem okolo sexuálního zneužívání žáků v jezuitských zařízeních v Německu v 70. a 80. letech. Oznámila to dnes advokátka Ursula Raueová, kterou řád pověřil prošetřením těchto obvinění. Případy sexuálního zneužívání žáků na církevních školách v Německu se podle ní v minulosti objevily nejen v jezuitských zařízeních, ale i na jiných katolických ústavech a nejméně jednom evangelickém. Zneužívání žáků se dopouštěly i dvě ženy.

Raueová dnes v Berlíně představila průběžnou zprávu svého vyšetřování. Mluvila při něm nejen s oběťmi sexuálních útoků církevních pedagogů, ale i s rodiči a svědky. Skutečnost, že případů zneužívání bylo více než 100, naznačila už v předchozích dnech.

Oběti podle právničky líčily, že se jich učitelé převážně dotýkali na genitáliích a dopouštěli se „dotěrných něžností“. Někteří ze žáků, kteří byli vystaveni tomuto obtěžování, si podle Raueové později vzali život. Mnozí muži prý o svých zážitcích otevřeně hovořili vůbec poprvé a nesvěřili se s nimi ani svým manželkám.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Německá advokátka Ursula Raueová:

„Nabralo to rozměry, které doposud nikdo netušil.“

Aféra propukla na konci ledna, kdy se v médiích objevily zprávy o 20 až 30 let starých případech zneužívání žáků na jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg v Berlíně. Postupně vyšly najevo další případy nejen na tomto prestižním ústavu, ale i v jiných jezuitských zařízeních v Německu, a dokonce ve Španělsku a v Chile.

Na jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg se podle Raueové zatím objevilo 40 až 50 případů. Další vyšly najevo v St. Blasienu v Bádensku-Württembersku, v Hamburku, Bonnu, Göttingenu a Hannoveru. Raueová dnes uvedla, že oběti jmenovaly celkem 12 pracovníků jezuitských ústavů v Německu, kteří se na nich dopouštěli trestné činnosti. Berlínské státní zastupitelství ale už dříve zveřejnilo, že tyto případy jsou promlčené. Z toho prý vychází i Raueová.