Lodě u Falkland budou muset mít zvláštní argentinské povolení

Buenos Aires - Všechny lodě plující mezi Argentinou a britskými Falklandskými ostrovy potřebují nově povolení argentinské vlády. Jde o projev zostření sporu kolem ropného průzkumu u ostrovů, které ovládá Británie, ale na něž si Argentina dělá nárok. Argentina proti plánům na průzkum energetických zdrojů počátkem února protestovala a minulý týden zablokovala nakládání ocelových trub na jednu loď s odůvodněním, že jde o materiál určený pro energetický sektor na ostrovech.

Zvláštní povolení budou muset mít i lodi vyplouvající z Argentiny k Jižním Sandwichovým ostrovům a k Jižní Georgii, které patří k Falklandům a na něž Argentina rovněž vznáší nárok. „Zdůrazňujeme znovu nezbytnost vyřešit rozpory mezi Velkou Británií a Argentinou v rámci mezinárodního práva a na základě rezolucí OSN,“ prohlásila v pondělí argentinská prezidentka Cristina Fernándezová-Kirchnerová. Argentinská vláda zvažuje, že záležitost předloží mezinárodnímu soudu v Haagu, jak na to naléhají nejjižnější argentinské provincie, které jsou ostrovům nejblíže.

Ostrovy byly objeveny koncem 16. století. Pozdější francouzští vládci jim dali jméno Malouines (Malvínské). Argentina je obsadila v roce 1820 z titulu nástupnictví po Španělsku. Britové je ovládli v roce 1833 a překřtili na Falklandy. V roce 1982 se je Argentina vojenskou cestu pokusila znovu dobýt, ale byla poražena. Válka si vyžádala životy 649 argentinských a 255 britských vojáků.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)
Cristina Fernándezová
Zdroj: ČT24